Anadolu Agency via Getty Images

Προκλητικός ως αναμενόταν ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε εντός της ψευδοβουλής το αφήγημά του περί λύσης δυο κρατών στην Κύπρο, κατά την επίσκεψη του στα Κατεχόμενα, 47 χρόνια μετά την εισβολή του Αττίλα.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το sigmalive, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «σήμερα είναι μια πολύ, πολύ σημαντική και με νόημα ημέρα. Σήμερα, διακηρύσσουμε και πάλι σε ολόκληρο τον κόσμο την αιώνια και παντοτινή αδελφοσύνη μας, η οποία αντλεί τη δύναμή της από το αίμα των ηρώων μας, μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ (σ.σ. ψευδοκράτος), είτε το θέλουν είτε όχι».

Anadolu Agency via Getty Images

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε το Κυπριακό ως «μια μεγάλη υπόθεση». Συνέχισε λέγοντας ότι η «υπόθεση αυτή είναι υπόθεση ενός μεγάλου έθνους, της ιστορίας του, της μεγάλης του εθνικής συνείδησής, του μεγάλου αγώνα με το ηρωικό έπος που γράφτηκε το 1974. Εκείνοι που νόμισαν ότι οι Κύπριοι αδελφοί μας θα ήταν ένα εύκολο δόλωμα ηττήθηκαν από τον επικό αγώνα που έδωσαν οι Τούρκοι στρατιώτες. Οσοι πιστεύουν ότι μπορούν να αφανίσουν τους Τουρκοκύπριους στηριζόμενοι στις δυνάμεις στις οποίες βασίζονται, βρήκαν τον σιδερένιο τουρκοκυπριακό λαό απέναντί τους».

 

Συμπλήρωσε ότι «φθάσαμε στο σήμερα πληρώνοντας τίμημα. Παρά τις προδοσίες, εμείς δεν θα χάσουμε άλλα 50 χρόνια. Ο Τούρκος κρατά τον λόγο του, αλλά ο Ελληνας δεν τηρεί τον λόγο του. Δεν είναι δυνατόν να τους πιστέψουμε πια και να χάσουμε άλλα 50 χρόνια. Οσο κι αν αυτό το κλίμα αδελφότητας έχει ενοχλήσει ορισμένους στην Αμερική, εμείς θα περπατήσουμε αποφασιστικά σε αυτό το μονοπάτι».

Anadolu Agency via Getty Images

 

«Ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι ο εισβολέας στο νησί», είπε ο Ερντογάν συμπληρώνοντας ότι η «ΕΟΚΑ και όσοι ακολούθησαν αυτήν την αντίληψη δεν είδαν ποτέ ισότιμους τους Τ/Κ. Δεν υπήρχε τίποτα που δεν συζητήθηκε στις διαπραγματεύσεις. Τα φρούδα όνειρα της ελληνοκυπριακής πλευράς, που συνεχίζουν να βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα, έφεραν αδιέξοδο».

«Στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και λαοί, η διεθνής κοινότητα αργά ή γρήγορα θα το δεχτεί. Δεν εποφθαλμιούμε κανενός γη και δικαιώματα», τόνισε.

 

 

Προαναγγελίες για ψευδοπροεδρικό, βουλή και… κήπο!

Ο Ερντογάν προανήγγειλε επίσης την οικοδόμηση νέου ψευδοπροεδρικού και ψεδοβουλής, αφού όπως είπε ο «τ/κ λαός δεν έχει αυτά που του αξίζει».

Ανακοίνωσε επίσης ότι θέλει να φτιάξει έναν Εθνικό Κήπο στα Κατεχόμενα. «Αυτή είναι η απόδειξη της ύπαρξης ενός κράτους» τόνισε με περίσσιο θράσος.

Anadolu Agency via Getty Images

 

«Με την υλοποίηση αυτού του έργου, κάποιος θα μπορέσει να τί είδους κράτος είναι η Βόρεια Κύπρος (σ.σ. ψευδοκράτος). Νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμο να μετατρέψουμε αυτό το ιστορικό κτίριο, όπου ανακηρύχθηκε η ΤΔΒΚ, σε μουσείο και να το αφήσουμε σε νέες γενιές», είπε.

Anadolu Agency via Getty Images

 

«Είμαστε Αμμόχωστος» βροντοφώναξαν διαδηλωτές

Εκδήλωση διαμαρτυρίας με τίτλο «Ειμαστε Αμμόχωστος» πραγματοποίησε ο Δήμος Αμμοχώστου για την παράνομη άφιξη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Δήμος Αμμοχώστου κάλεσε τους Αμμοχωστιανούς, αλλά και όλους τους συμπατριώτες να συμμετάσχουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, που οργάνωσε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, η οποία άρχισε στις 19:00.

 

Με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Αμμόχωστος», η Πρόεδρος και το προσωπικό της Βουλής των Αντιπροσώπων πραγματοποίησαν  νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας, συμβολική εκδήλωση ενόψει της παράνομης επίσκεψης στα κατεχόμενα του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και των τετελεσμένων που η Αγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει στην Αμμόχωστο.

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, δήλωσε ότι «οφείλουμε όλες και όλοι να είμαστε ενωμένοι απέναντι στα νέα τετελεσμένα τα οποία επιχειρεί η Τουρκία στο εθνικό μας θέμα, τετελεσμένα τα οποία αντιβαίνουν στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στη νομιμότητα, στο διεθνές δίκαιο, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Είπε ότι «είμαστε εδώ και θεσμικά, ως Βουλή των Αντιπροσώπων, να καταδικάσουμε με τον πιο έντονο τρόπο και να εκφράσουμε την απαρέσκειά μας, απέναντι στις νέες προκλητικές ενέργειες του Προέδρου της Τουρκίας».

«Οπόταν το μήνυμα που δίδεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ότι ενωμένες και ενωμένοι είμαστε όλοι Αμμόχωστος», δήλωσε η κ. Δημητρίου για να προσθέσει ότι ο αγώνας για απελευθέρωση αφορά όλα τα κατεχόμενα εδάφη μας και θα είναι συνεχής μέχρι την δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «η πρωτοβουλία μας αυτή γίνεται δυστυχώς στον απόηχο των χθεσινών επεισοδίων», στο Συγκρότημα «Δίας» και στον Τηλεοπτικό Σταθμό «Σίγμα» τα οποία «είναι ενάντια στην ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία».

(με πληροφορίες από SigmaLive)





ΠΗΓΗ