Eurokinissi

Την παράταση της ψηφοφορίας μέχρι τις 8 το βράδυ, αντί τις 7 που ήταν αρχικά προγραμματισμένο αποφάσισε η  Επιτροπή Δεοντολογία Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του ΚΙΝΑΛ, λόγω της μεγάλης προσέλευσης στις εκλογές για ανάδειξη νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΔΕΚΑΠ, μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει στην Ελλάδα 222.000 πολίτες και 2.000 στο εξωτερικό, σύνολο 224.000.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί της Κυριακής για την εκλογή νέας ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής σε 840 εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου ζούν απόδημοι Ελληνες.

Η συμμετοχή που καταγραφόταν τις πρώτες ώρες ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, με 89.000 πολίτες να εκτιμάται ότι είχαν προσέλθει στις κάλπες έως τις 13:00 το μεσημέρι της Κυριακής – με ρυθμό περίπου 500 ψήφους ανά λεπτό, σύμφωνα με της αρμόδια Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ).

Eurokinissi

Eurokinissi

Eurokinissi

Υπενθυμίζεται ότι υποψήφιοι για την προεδρία είναι (με αλφαβητική σειρά) οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου και Παύλος Χρηστίδης.

Eurokinissi

Να δοθεί παράταση στην ψηφοφορία στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής είχε ζητήσει, εξάλλου, ο Γιώργος Παπανδρέου, λόγω της αυξημένης πέραν του αναμενομένου προσέλευσης των μελών και φίλων της παράταξης.

Μετά το κλείσιμο της κάλπης αρχίζει η καταμέτρηση. Υπολογίζεται γύρω στις 10 το βράδυ να ανακοινωθεί το 15% των αποτελεσμάτων που θα δώσει τη δυνατότητα να φανεί , ως τάση, το τελικό αποτέλεσμα.

Eurokinissi

Eurokinissi

Eurokinissi

Eurokinissi

Eurokinissi

Eurokinissi

Eurokinissi

Eurokinissi

Eurokinissi

 

Λοβέρδος: Ωρα να πάει το ΠΑΣΟΚ μπροστά

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, προσήλθε λίγο μετά τις 08:00 σε εκλογικό τμήμα της Μεταμόρφωσης ώστε να ψηφίσει για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Eurokinissi

Στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη συμμετοχή του, τόνισε ότι «ήρθε η ώρα για να πάει το ΠΑΣΟΚ μπροστά, να πάει μπροστά η δημοκρατική παράταξη. Στόχος είναι να ξεπεράσουμε τις 212.000 που προσήλθαν στις κομματικές κάλπες το 2017».

Χρηστίδης: Ξημερώνει μία ημέρα δημοκρατίας

Στο εκλογικό τμήμα της οδού Λιοσίων προσήλθε το πρωί της Κυριακής ο Παύλος Χρηστίδης. Στη δήλωση που έκανε τόνισε ότι «σήμερα είναι μία ημέρα γιορτής, δημοκρατίας και είναι μία ημέρα που πρέπει να θυμόμαστε τη Φώφη Γεννηματά. Ξημερώνει μία ημέρα δημοκρατίας και δύναμης που θα δημιουργήσουμε το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής». Ο κ. Χρηστίδης πήγε στο εκλογικό τμήμα με τη σύζυγο και την κόρη του.

Eurokinissi

Ανδρουλάκης: Ζητώ καθαρή εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία 

Λίγο αργότερα ψήφισε στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σε δήλωσή του ζήτησε από τους πολίτες καθαρή εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία.

«Καλώ τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να μας τιμήσουν με τη συμμετοχή τους στις σημερινές διαδικασίες. Ζητώ να πάρουν την υποψηφιότητά μου στα χέρια τους και να μου δώσουν καθαρή εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία. Είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε μια ισχυρή προοπτική για το μέλλον. Πιστεύω ότι είναι καλό για τη δημοκρατία μας η δημοκρατική παράσταση και το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη προόδου, ως δύναμη συνέπειας και δύναμη ρεαλισμού να ξαναπρωταγωνιστήσουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έναντι της ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε.

Eurokinissi

Σε ερώτηση για τη συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία στην Κρήτη ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Μεγάλη η τιμή μου ότι εδώ από τη γενέτειρά μου την Κρήτη υπάρχει ένα ισχυρό ενδιαφέρον, είναι μεγάλη μου τιμή η συμμετοχή των πολιτών και πιστεύω ότι αυτή η μαζική συμμετοχή είναι η μεγάλη πολιτική προίκα της παράταξης για την επόμενη μέρα και η σφραγίδα της ενότητας. Μιας ενότητας που έχουμε πολύ ανάγκη, μιας ενότητας που είναι και η σημαντική παρακαταθήκη της αείμνηστης προέδρου μας, της Φώφης Γεννηματά».

Γ. Παπανδρέου: «Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος»

Λίγο μετά τις 11:00 π.μ. στο εκλογικό τμήμα του Ταύρου ψήφισε ο Γιώργος Παπανδρέου. Στη δήλωση του τόνισε μεταξύ άλλων ότι με την ψήφο και τη συμμετοχή μεγαλώνουμε την παράταξη, δίνουμε ελπίδα στους δημοκράτες και τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας. «Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Eurokinissi

Καστανίδης: «Ανάταση στη δημοκρατική παράταξη»

«Εύχομαι ανάταση στη δημοκρατική παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Χάρης Καστανίδης, έξω από το εκλογικό κέντρο, στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Βασ. Όλγας, στη Θεσσαλονίκη, όπου γύρω στις 11.30 το πρωί, ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, προσήλθε για να ψηφίσει.

MotionTeam

«Σήμερα κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης, όλα τα μέλη, οι φίλοι και γενικότερα οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας. Και ελπίζω να το κάνουν αισιόδοξο, ελπιδοφόρο. Και γι΄αυτό είμαι βέβαιος, αν κρίνω από την ευρεία σμμετοχή των πολιτών σήμερα στην ψηφοφορία. Τα μηνύματα που έχουμε απ′ όλη την Ελλάδα, είναι ότι είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός των πολιτών που συμμετέχει, σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Εύχομαι ανάταση πραγματικά στη δημοκρατιή παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου, γιατί πραγματικά το έχει ανάγκη η χώρα», υπογράμμισε ο κ. Καστανίδης.

Γερουλάνος: Το ΚΙΝΑΛ έχει κερδίσει, το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει

Ο Παύλος Γερουλάνος, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, δήλωσε:

«Είναι μια όμορφη ημέρα σήμερα. Ο κόσμος είναι στις κάλπες, η προσέλευση είναι μεγάλη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό μαζί με την πολιτισμένη προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε, δείχνει ότι το ΚΙΝΑΛ έχει κερδίσει από τις εκλογές, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει και από εδώ και πέρα είναι στο χέρι όλων μας να διαφυλάξουμε αυτό το οποίο φτιάξαμε αυτόν τον καιρό. Θέλω να πω σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες που μας ακούν σήμερα «Πηγαίνετε να ψηφίσετε. Η αλλαγή είσαι Εσύ». 

Eurokinissi

 

Η διαδικασία – Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι ήδη μέλη του ΚΙΝΑΛ καθώς κι όσοι επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη ή φίλοι του κόμματος προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα. Θα πρέπει να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση και να ψηφίσουν καταβάλλοντας ως εισφορά 3 ευρώ.

Μπορούν επίσης να ψηφίσουν και 17αρηδες που έχουν γεννηθεί μέχρι 31/12/2004 και είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους. Οι αρμόδιοι χειριστές θα αναζητήσουν τα στοιχεία ταυτοποίησης, που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή απαιτείται αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Θα μπορούν να ψηφίσουν και νεότεροι , π.χ 16αρηδες αφού πέραν των άλλων προσκομίσουν εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Οπως έχει ανακοινώσει η ΕΔΕΚΑΠ «οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος.

Πολλή συζήτηση έχει γίνει για τα υγειονομικά μέτρα λόγω της πανδημίας. Οσοι προσέλθουν να ψηφίσουν υποχρεωτικά θα φορούν μάσκα όσο βρίσκονται στο εκλογικό κέντρο. Καλό είναι να τηρούν τις αποστάσεις και να αποφεύγουν το συνωστισμό καθώς μέχρι να ψηφίσουν θα βρίσκονται στον υπαίθριο χώρο.

Οσον αφορά τους απόδημους σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία μπορούν να ψηφίσουν όσοι Ελληνες πολίτες πληρούν τα παραπάνω κριτήρια και είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο. Η πιστοποίησή τους θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο, σαν να βρίσκονται στην Ελλάδα.

Η ΕΔΕΚΑΠ έχει ανακοινώσει ότι τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού θα λειτουργήσουν ως εξής:

Αυστραλία: Από τις 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα

Κύπρος: από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα

Ευρωπαϊκή Ένωση από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα

Αγγλία από 12:00 έως 18:00 τοπική ώρα

ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00

Καναδάς: Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ)





ΠΗΓΗ