Pool via Getty Images

BERLIN, GERMANY – MARCH 19: German Foreign Minister, Heiko Maas speaks to the media ahead of the Sahel Coalition Conference on March 19, 2021 in Berlin, Germany. (Photo by Stefanie Loos – Pool/Getty Images)

Για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας προειδοποίησαν τόσο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ όσο και ο υπ.Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, τονίζοντας πως για την ΕΕ, αυτές παραμένουν στο τραπέζι αφότου η Άγκυρα αποφάσισε αν αποσυρθεί από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που αφορά στην πρόληψη και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και τη προσπάθεια διάλυσης του φιλοκρουδικού κόμματος HDP.  

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τις τεταμένες σχέσεις τους με την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αυτές τις μέρες που στοχεύει και στην ανανέωση της συμφωνίας του 2016 για το μεταναστευτικό, σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα μειώνει τις ροές προς την ΕΕ με αντάλλαγμα τη χρηματοδότησή της από το μπλοκ.

Πέρυσι,  η ΕΕ απείλησε την Τουρκία με κυρώσεις μετά από τις εντάσεις που είχαν προκληθεί μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας αλλά η σχετική ομαλοποίηση των σχέσεων ”πάγωσαν” τα σχέδια της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων.

Οι πρόσφατες όμως αποφάσεις της Τουρκίας [σ.σ. στο θέμα του ΗDP κα και της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης] μοιάζουν να περιορίζουν τις ελπίδες της ΕΕ για μια σταθερή πορεία προς τη δημιουργία  ισχυρότερων δεσμών με την Τουρκία.

«Υπάρχει αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, (αλλά) η απόφαση σχετικά με το HDP ή η απόσυρση από τη Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης σίγουρα στέλνουν το λάθος μήνυμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του στην ΕΕ για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής.

«Έτσι, θα παραμείνουν, στο τραπέζι οι κυρώσεις που προετοιμάσαμε, και διατηρούμε το δικαίωμα να τις επιβάλουμε στην Τουρκία, σε περίπτωση που παρεκκλίνει από την εποικοδομητική πορεία που ακολούθησε τελευταία σχετικά με ορισμένα ζητήματα εντός της Ε.Ε.», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, προειδοποίησε επίσης την Άγκυρα. «Πρόκειται για μια οπισθοδρόμηση, πίσω στην εποχή του Μεσαίωνα, δεν είναι αυτός ο τρόπος για να οικοδομήσουμε μια ομαλή σχέση με την Τουρκία»,

Ακόμη και έτσι όμως, δεν έγινε κάποια συζήτηση περί ”ξεπαγώματος” σχεδίων της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από τους Ευρωπαίους ηγέτες την Πέμπτη και την Παρασκευή κατά τη Σύνοδο Κορυφής. 

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα έκανε την Ε.Ε. να μετακινηθεί από τη μετριοπαθή της προσέγγιση, ανώτατος ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι αυτό θα ήταν: «Κάτι που θα έφτανε πολύ κοντά σε θερμό επεισόδιο, ή μια δραματική αλλαγή στην προσέγγιση του Βερολίνου». 

Η Γερμανία θεωρείται ότι κερδίζει τα περισσότερα από μια ενημέρωση της συμφωνίας μεταναστών με την Τουρκία, έχοντας δει εισροή 890.000 μεταναστών το 2015, πολλοί από αυτούς διέρχονται από την Τουρκία στο δρόμο τους. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell μίλησε για βελτιώσεις, αλλά και για αρνητικές εξελίξεις σχετικά με την Τουρκία. «Το μείγμα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από το συμβούλιο», είπε αναφερόμενος στη συνάντηση των ηγετών στο τέλος της εβδομάδας.

 





ΠΗΓΗ