Όλοι οι Έλληνες έχουμε βαρεθεί να ασχολιόμαστε με την Τουρκία από όταν γεννηθήκαμε. Αρκετά. Ως εδώ.

Η Τουρκία είναι μία πολύ ανασφαλής χώρα. Γιατί είναι ανασφαλής; Πρώτον, διότι εθνικά είναι μία ανομοιογενής χώρα, αλλά όχι εθελοντικά. Οι Τουρκογενείς ξέρουν ότι είναι μειοψηφία στην Τουρκία.

Δεύτερον, η Τουρκία βρίσκεται σε εδάφη με βαθειά ιστορία, που όμως στο μεγαλύτερο μέρος της δεν περιλαμβάνει την Τουρκία ως έθνος. Αυτοί οι δύο λόγοι κάνουν την Τουρκία και εξαιρετικά ανασφαλή και εξαιρετικά επιθετική.

Η επιθετικότητα αυτή, η έλλειψη προσήλωσης στα δημοκρατικά ιδεώδη και η έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιβαίνει με τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η Τουρκία έθεσε εαυτόν εκτός αυτής. Οι ίδιοι παράγοντες και ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας μπορεί να την θέσουν και εκτός ΝΑΤΟ. Αυτές οι εξελίξεις επέτειναν την ανασφάλεια της Τουρκίας περαιτέρω. Μία ανασφαλής Τουρκία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και επιρρεπής σε τρομακτικά λάθη. Έχω πει πολλές φορές ότι η Τουρκία γίνεται ταραχοποιό κράτος (rogue state).

Σε σειρά σχετικών άρθρων έχω γράψει ότι: η Τουρκία φοβάται, δεν έχει κανένα λόγο να ωρύεται για την στρατικοποίηση των νήσων, για το κύκνειο άσμα της αναθεωρητικής Τουρκίας, για το πόσα θα ανεχθούμε μέχρι να αντιδράσουμε, για την ανάγκη απαγκίστρωσης από την πολιτική κατευνασμού και μετάβασης στην πολιτική διεκδικήσεων, και για το πού το πάει η Τουρκία. (Διαβάστε όλα τα άλλα άρθρα εδώ), και παρακαλώ επικεντρωθείτε στην ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για τα 12 μίλια.

Στο παρελθόν υπήρξαν Ελληνικές κυβερνήσεις, ή μάλλον μία κυβέρνηση η οποία εξέτασε την πιθανότητα αιγιαλίτιδας ζώνης ακόμα και 3 ναυτικών μιλίων σε συγκεκριμένα μέρη ώστε να μην στεναχωρηθεί η Τουρκία, αντί ομοιογενούς ζώνης 12 ναυτικών μιλίων  σε όλη την επικράτεια. Εντελώς πρόσφατα ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη κ. Ροζάκης φέρεται να προέτεινε 8 ή 10 μίλια για τα νησιά. Βέβαια ο κ. Ροζάκης συνδέεται και με τις προηγούμενες σχετικές πρωτοβουλίες που τον οδήγησαν στο να κατηγορηθεί για εθνική μειοδοσία, και μας έχει συνηθίσει σε απρόβλεπτες δηλώσεις.

Επειδή δεν ήταν ξεκάθαρο από την συνέντευξη Ροζάκη αν η κυβέρνηση δεν είχε ήδη προτείνει 10 μίλια σε συζητήσεις με την Τουρκία, ο κ. Λοβέρδος κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της επισήμως.

Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε τη θέση της επισήμως δια του κ. Δένδια: Πάγιο και αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 μίλια. Επιπροσθέτως αναφέρθηκε και στο θέμα Ίμβρου και Τενέδου που πολλοί αρθρογράφοι έχουμε τονίσει ότι πρέπει να αναδεικνύεται συνεχώς.

Να υπενθυμίσουμε ότι επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια δικαιολογείται απόλυτα από τα εξής:

  • Είναι μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμα με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

  • Δεν χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας ή κανενός άλλου.

  • Δεν χρειάζεται να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να το κάνουμε. 

  • Τα περισσότερα κράτη έχουν χωρικά ύδατα 12 μιλίων και πλέον αυτό είναι εθιμικός κανόνας.

  • Θα εξαλειφθεί η ανακολουθία ανάμεσα σε χωρικά ύδατα (6 μίλια) και εναέριο χώρο (10 μίλια) στα νησιά.

  • Η αβλαβής διέλευση (innocent passage) πλοίων με σημαία άλλων κρατών επιτρέπεται στα χωρικά ύδατα, συνεπώς δεν χρειάζεται να αφήσουμε διαύλους διέλευσης.

  • Αν έχουμε ένα νομικό δικαίωμα το οποίο δεν το ασκούμε, αυτό στέλνει σινιάλο αδυναμίας, και μπορεί στο τέλος κάλλιστα το δικαίωμα αυτό να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Όσον αφορά το casus belli (αιτία πολέμου) του ’95 της Τουρκίας αν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια, έχω αναφέρει σχετικά:

  • Να μην χρησιμοποιούμε το casus belli της Τουρκίας πιθανώς ως δικαιολογία για να μην κάνουμε αυτά που έπρεπε να είχαμε κάνει ήδη προ πολλού.

  • Δεν μπορεί το τελείως παράνομο casus belli να μας σταματά από το να κάνουμε κάτι τελείως νόμιμο.

  • Το casus belli είναι μη αξιόπιστη απειλή (non-credible threat) διότι, αν το αγνοήσουμε και επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και τον εναέριο χώρο στα 12 ναυτικά μίλια, η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει πόλεμο για κάτι για το οποίο είχαμε νόμιμο δικαίωμα να κάνουμε χωρίς σοβαρές μετέπειτα κυρώσεις.

Τέλος, να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. 12 σημαίνει δώδεκα παντού. Φτάνει που το όλο πράγμα γίνεται τμηματικά (piecemeal).  12 δεν σημαίνει 10 ή 8 σε κάποια μέρη. Με βάση το λαϊκό αίσθημα, οποιαδήποτε, μα οποιαδήποτε, κυβέρνηση πάει σε λιγότερο από 12 μίλια, θα πέσει οσονούπω. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στην εθνική κυριαρχία.

 ***

* Ο Φάνης Τσουλουχάς facebook.com/theofanis.tsoulouhas είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μερσέντ. Αυτό το άρθρο περιέχει αυστηρά προσωπικές απόψεις που δεν αντίκεινται στον φίλο Τουρκικό λαό αλλά στην τωρινή ηγεσία του, και δεν αντιπροσωπεύουν το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.





ΠΗΓΗ