«Πόλεμος» δηλώσεων και ανακοινώσεων σχετικά με το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές έλαβε χώρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης την Τρίτη, στον απόηχο σχετικών δηλώσεων του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, να ζητά από τον κ. Μητσοτάκη «να ανακοινώσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο» και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για αμφίσημα μηνύματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγους μήνες πριν την έναρξη της ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου (που θεωρείται «παραδοσιακό» εφαλτήριο προεκλογικής αντιπαράθεσης), τόνισε ακόμα μία φορά την πρόθεση του να εξαντλήσει την τετραετία, όμως, όπως εξήγησε, αυτό θα εξαρτηθεί και από το πολιτικό κλίμα. «Ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα» είπε σχετικά.

Μιλώντας στην πολιτική γραμματεία του κόμματός του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για «συσσωρευμένα αδιέξοδα»: «Ο κ. Μητσοτάκης μπροστά στα συσσωρευμένα αδιέξοδα που δημιούργησε, από ό,τι φαίνεται αποφάσισε να δραπετεύσει με εκλογές», είπε, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

«Καλοδεχούμενη η απόφασή του. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει με μια κυβέρνηση της Δεξιάς. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που δεν αναζητείται δικαιολογία σε κάποιο εθνικό θέμα, αλλά στο πολιτικό κλίμα και ιδιαίτερα στην αντιπολίτευση», σχολίασε, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό «αν πραγματικά επιθυμεί κλίμα πολιτικού πολιτισμού και συνεννόησης, ιδίως στα μεγάλα εθνικά θέματα», στον δρόμο προς τις εκλογές: «να ανακοινώσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο», «να ορίσει από τώρα υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα στη πορεία προς τις εκλογές», «να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι σε πλήρη γνώση των εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα καθ′ όλη τη προεκλογική περίοδο» και «να συσταθεί άμεσα η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα μέσα ενημέρωσης στη πορεία προς τις εκλογές».

Απαντώντας στις δηλώσεις Τσίπρα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικό παραλογισμό, σχολιάζοντας πως «ο κ. Τσίπρας ζήτησε σήμερα, και για τους επόμενους τρεις μήνες, υπηρεσιακή Κυβέρνηση! Πρόκειται για την επιτομή του πολιτικού παραλογισμού. Όχι μόνο γιατί παραβλέπει την εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση και τους τρέχοντες πολιτικούς συσχετισμούς, αλλά, κυρίως, γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τη χώρα σε μια παρατεταμένη επικίνδυνη αστάθεια, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα επιδείνωνε την κατάσταση για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις και θα γεννούσε εθνικούς κινδύνους». Επίσης, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «πολιτεύεται με ελαφρότητα σε έναν κόσμο που απαιτεί σοβαρότητα, στιβαρότητα και ειλικρίνεια» και πως «βρίσκεται μακριά από τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας και της πατρίδας».

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για «πανικό του κ. Μητσοτάκη που μεταφέρθηκε και στον εκπρόσωπό του: «Διαπιστώνουμε ότι ο πανικός του κ. Μητσοτάκη μεταφέρθηκε και στον εκπρόσωπο του που από τη μια ομολογεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και από την άλλη έχει το θράσος να μιλά για ειλικρίνεια σοβαρότητα και σταθερότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε το αυτονόητο, αυτό που θα ίσχυε σε κάθε Δημοκρατία που θέλει να ονομάζεται ευρωπαϊκή: Αφού ο κ. Μητσοτάκης έκανε την κωλοτούμπα και ομολογεί ότι ετοιμάζεται να δραπετεύσει, να αφήσει κατά μέρος τα παιχνίδια με τους θεσμούς και το Σύνταγμα και να ορίσει τώρα την ημερομηνία των εκλογών και υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών».

Στην αντιπαράθεση συμμετείχε και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του, Δ. Μάντζο, να δηλώνει πως «βλέποντας την αυτοδυναμία να απομακρύνεται, ο κ. Μητσοτάκης εκπέμπει ολοένα και εντονότερα αμφίσημα μηνύματα. Ζούμε την απόλυτη παραδοξότητα: Ο Πρωθυπουργός τη μια στιγμή “ορκίζεται” στην εξάντληση της τετραετίας και την επομένη επισείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, περίπου ως ”απειλή” ρίχνοντας, το φταίξιμο στην αντιπολίτευση. Την ώρα, μάλιστα, που οι υπουργοί του έχουν κατεβάσει τα μολύβια και έχουν επιδοθεί σε προεκλογικό αγώνα».

Ο κ. Μάντζος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «παγιδεύεται στον τακτικισμό της» ενώ τα προβλήματα παραμένουν: «Ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός εξουθενώνουν τους πολίτες. Η κοινωνία απαιτεί, εδώ και τώρα, υπευθυνότητα και άμεσες λύσεις. Η σταθερότητα, άλλωστε, προϋποθέτει σοβαρότητα».





ΠΗΓΗ