Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τέθηκε εκτός της ΚΟ του κόμματος, με απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, κατόπιν δηλώσεών του στο κοινοβούλιο περί «δολοφόνων» που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Σχετική επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής ανέγνωσε νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού 2022, ο αντιπρόεδρος του σώματος Οδ. Κωνσταντνόπουλος.

«Δολοφονήσατε ανθρώπους» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, δήλωση που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυρίας από την πλευρά τους. Οι τόνοι ανέβηκαν πολύ μετά την πρωτοφανή αναφορά του βουλευτή με τον προεδρεύοντα Απ. Αβδελά να ζητά από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να ανακαλέσει.

 

 

Κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό, ο κ. Κουρουμπλής μίλησε για «χιλιάδες ανθρώπους που δολοφονήθηκαν». Όταν ο κ. Αβδελάς τον κάλεσε να ανακαλέσει, αρνήθηκε να το κάνει. Στο περιστατικό αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο οποίος του επέβαλε μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά (στέρηση του 1/4 της βουλευτικής αποζημίωσης).

«Το να υπάρχει συνάδελφος που απευθυνόμενος στην πλειοψηφία, να μιλά ότι δολοφονήσατε χιλιάδες ανθρώπους, και ότι ”επιμένω και δεν ανακαλώ”, ”είναι ό,τι χυδαιότερο, αποκρουστικότερο, και υπονομευτικό του κύρους του κοινοβουλίου και μπορεί να λεχθεί εδώ μέσα», είπε, προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να πυροδοτούμε τον κοινωνικό αυτοματισμό μίσους κατά πολιτικών αντιπροσώπων. Απευθύνομαι στο σώμα και στιγματίζω τον κ. Κουρουμπλή με μομφή αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς για όσα αποκρουστικά ανέφερε».

Ο βουλευτής ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος που ακολούθησε τον Π. Κουρουμπλή στο βήμα κάλεσε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Π. Σκουρλέτη, να διαχωρίσει τη θέση του κόμματός του. Ο κ. Σκουρλέτης είπε πως «όσο δεν δίνονται απαντήσεις γύρω από πολιτικές ευθύνες, το υπογραμμίζω, πολιτικές ευθύνες, τόσο, αντιλαμβάνεστε, ότι ανοίγουμε τον δρόμο για φράσεις που μπορεί να είναι και άστοχες και να είναι και παρεξηγήσιμες. Ο δικός μας χώρος δεν υιοθετεί τη λογική αυτού που είχε πει, στις 21 Φεβρουαρίου 2021, ο πρώην υπουργός του ΠΡΟΠΟ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε εκατό ανθρώπους στο Μάτι. Εμείς τυμβωρυχία δεν κάναμε ούτε θα κάνουμε! Μιλάμε με αρχές, με αλληλεγγύη στον κόσμο, με συναίσθηση των μεγάλων προβλημάτων που έχουμε και έτσι θα εξακολουθήσουμε. Αν θέλετε να διολισθήσετε σε αυτό τον δρόμο, κάντε το. Αν θέλετε να εκμεταλλευθείτε, μέσα από φόρτιση μια άστοχη φράση, για να μην απαντήσετε σε αυτά που υποχρεούστε να απαντήσετε, συνεχίστε! Ο κόσμος κρίνει.

Σε παρέμβασή του, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, είπε ότι υπάρχει ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του, Αλ. Τσίπρα, που πρέπει να τον οδηγήσει να έρθει στην αίθουσα να ανακαλέσει, αλλιώς να τον διαγράψει από την κοινοβουλευτική του ομάδα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης είπε ότι η κατάσταση της πανδημίας είναι δύσκολη και ότι «με ανταλλαγή ύβρεων» δεν υπάρχει λύση. «Δεν μας καλύπτουν όσα είπε ο κ. Κουρουμπλής, μέσα στην οργή και το θυμό του, καθώς έχει χάσει φίλους του», υπογράμμισε ο κ. Φίλης. «Δεν κερδοσκοπούμε εμείς με τους θανάτους από την πανδημία. Δεν θα επαναλάβουμε αυτό που έκανε η ΝΔ με το Μάτι. Θέτουμε όμως το πολιτικό ζήτημα. Είναι υπεύθυνη η Νέα Δημοκρατία, με την πολιτική της, με τη διάλυση του ΕΣΥ και την κατάσταση των ΜΕΘ, για τα θύματα που ανακοινώνονται καθημερινά».

Οικονόμου: Όσα είπε δεν συνιστούν μεμονωμένη συμπεριφορά

«Ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε, εκών άκων, να συρθεί στην απόφαση διαγραφής του κ. Κουρουμπλή. Όσα είπε ο κ. Κουρουμπλής δεν συνιστούν μεμονωμένη συμπεριφορά. Είναι η κορυφή του παγόβουνου της ευτελούς και  εξαχρειωμένης αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον ίδιο τον κ. Τσίπρα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. 

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης ενώ είχε ενημερωθεί έλεγε ψέματα

Στο θέμα της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ:  Συγκεκριμένα απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρει: «Τώρα είναι ώρα να πράξει το αυτονόητο και ο κ. Μητσοτάκης αντί να κρύβεται πίσω από τις χυδαιότητες του κ. Οικονόμου: να απαντήσει γιατί ενώ είχε ενημερωθεί και αυτός και οι συνεργάτες του ήδη από τον Μάιο για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα έλεγε απροκάλυπτα ψέματα στη Βουλή για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ και δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Περιμένουνε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης στο πόσες είναι οι απώλειες εκτός ΜΕΘ και να απολογηθεί στις χιλιάδες οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους λόγω της μη ενίσχυσης του ΕΣΥ».

ΚΙΝΑΛ: Όσα εξέθρεψε ο κ. Τσίπρας θα τα βρίσκει διαρκώς μπροστά του

«Στη Βουλή δεν χωρούν ακραίες συμπεριφορές, όπως αυτή του κ. Κουρουμπλή, που σωστά διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Φοβόμαστε όμως, ότι ο Κουρουμπλής μπορεί να έφυγε, αλλά όσα εξέθρεψε ο κ. Τσίπρας τα προηγούμενα χρόνια, θα τα βρίσκει διαρκώς μπροστά του» αναφέρεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ.





ΠΗΓΗ