Εκλογές στο τέλος της τετραετίες δηλώνει πως θέλει η πλειοψηφία των πολιτών βάσει δημοσκόπησης της Opinion Poll.

Η έρευνα για λογαριασμό του Manifesto διεξήχθη μεταξύ 12-15 Ιουλίου, πανελλαδικά σε δείγμα 1.015 νοικοκυριών και με την μέθοδο της τηλεφωνικής συνέντευξης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής το 52% των πολιτών επιθυμούν οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης και ένα 37,5% το φθινόπωρο του 2022.

Όπως φαίνεται και στα γραφήματα που ακολουθούν η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης θέλουν η κυβέρνηση να εξαντλήσεις την τετραετία και αυτοί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος ΜΕΡΑ 25 να στηθούν πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο. Οι απόψεις των ψηφοφόρων του ΚΚΕ σε υψηλότερο ποσοστό τάσσονται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας.

Opinion Poll
Opinion Poll

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου η Ν.Δ παραμένει πρώτη με 31.7% και έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 22.8% και ακολούθως: ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 11.8%, Κ.Κ.Ε 5.1%, Ελληνική 4.8%, ΜΕΡΑ 25 2.5%.

Σε σχέση με την τελευταία έρευνα του Μαΐου της εταιρείας η εταιρεία αναφέρι πως υπάρχει μια πτώση της τάξης του 0.4% για την Ν.Δ , μια άνοδος 1% για το ΣΥΡΙΖΑ και πτώση 0.9% για το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής.

Οι επιδόσεις αυτές στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων είναι: Ν.Δ 33.1% , ΣΥΡΙΖΑ 23.8%, ΠΑΣΟΚ 12.3%, Κ.ΚΕ 5.3% , ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5%, ΜΕΡΑ 25 2.6%.

Opinion Poll
Opinion Poll
Opinion Poll

Στο ερώτημα ποιον θεωρούν οι πολίτες καταλληλότερο για πρωθυπουργό ο νυν, Κ.Μητσοτάκης έρχεται πρώτος με ποσοστό 36,9% και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των συμμετεχόντων απαντά πως ουδείς εν των υφιστάμενων υποψηφίων για το αξίωμα δεν είναι κατάλληλος.

Ο τέως πρωθυπουργός, Α.Τσίπρας συγκεντρώνει 21%, ο Ν.Ανδρουλάκης μόλις ένα 4,7% -δηλαδή πολύ χαμηλότερο συγκριτικά με την πρόθεση ψήφου στο κόμμα του οποίου ηγείται που είναι 11,8% ενώ οι υπόλοιποι αρχηγοί κομμάτων συγκεντρώνουν ποσοστά μικρότερα του 3%.

Opinion Poll

Τα ποσοστά αλλάζουν ωστόσο πολύ όταν η ίδια ερώτηση τίθεται χωρίς οι συμμετέχοντες στην έρευνα καλούνται να απαντήσουν αυθόρμητα.

Opinion Poll

Τέλος, στο ερώτημα ”Τι κυβέρνηση προτιμάτε από τις ερχομενες βουλευτικές εκλογές ένα 26,6% δηλώνει αυτοδύναμη κυβέρνηση με ΝΔ, ένα 11% αυτοδύναμη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ 8,9%, Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ 11,7% και Κυβέρνηση τεχνοκρατών με την συνεργασία και των τριών πρώτων κομμάτων 13,7%.

Αξιοσημείωτο αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ θέλει το 61% των ψηφοφόρων της και ένα 11% θέλει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ενώ οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν σε ποσοστό 23,5% πως θέλουν μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 20,6% μια κυβέρνηση τεχνοκρατών με ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ενώ ένα 11.8% τάσσεται υπέρ μια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια στις απαντήσεις δεν υπήρχε η επιλογή της αυτοδύναμης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Opinion Poll
Opinion Poll





ΠΗΓΗ