«Η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου από τις ΗΠΑ αποτελεί πρόβλημα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας στη Βουλή την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών: ”Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής”, την Πέμπτη, 12 Μαΐου.

Στη σκιά της «φημολογούμενης» απόφασης της κυβέρνησης Μπάιντεν να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση του τουρκικού στόλου F-16, ο Δένδιας είπε «οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι δεν εστάλη προειδοποίηση για νέα αεροσκάφη, αλλά για ραντάρ και πυραύλους».

«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι εστάλη ένα prenotification όχι για νέα αεροσκάφη, αλλά για ραντάρ και πυραύλους», είπε και ξεκαθάρισε ότι δεν αφορά τελεσθείσα πράξη.

Οι αποκαλύψεις της WSJ έγιναν λίγες μέρες πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον για την συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ως εκ τούτου προκάλεσε αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε σε δήλωσή του τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη ότι «ακολουθεί -ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού – την πιο επικίνδυνη εξωτερική πολιτική από το 1974, στην πιο κρίσιμη στιγμή για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας», ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΚΙΝΑΛ είπε ότι αυτή η εξέλιξη θα καθορίσει την στάση του στην σημερινή ψηφοφορία.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα», καθώς η Άγκυρα έχει εκδώσει απειλή πολέμου έναντι της Ελλάδας και παραβιάζει την κυριαρχία της χώρας.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής, όχι, όπως και για γερμανικά υποβρύχια στην Τουρκία λέμε όχι, αυτή την άποψη θα διατυπώσουμε με τη στήριξη όλων κομμάτων», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και επεσήμανε ότι δεν θα διευκόλυνε το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον εάν η Βουλή απέρριπτε τη συμφωνία που εισηγείται η κυβέρνηση.

O Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στις τουρκικές υπερπτήσεις είπε πως είναι απαράδεκτες, όπως και οι παραβιάσεις εναέριου χώρου γιατί αποτελούν αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας και προσπάθεια επιβολής που ενστάσσεται στην όψιμη τουρκική εκστρατεία για αποστρατικοποίηση των νησιών, την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει πάρει σαφή θέση, καταδικάζοντας την Τουρκία.





ΠΗΓΗ