Eurokinissi

Kyriakos Mitsotakis

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα –πιθανότατα το απόγευμα- ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει για την πορεία της πανδημίας και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπισή της.

 

Σε αντίθεση με άλλα τηλεοπτικά του μηνύματα κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, στο σημερινό δεν θα ανακοινωθούν κάποια περιοριστικά μέτρα αλλά η κυβερνητική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης εστιάζει στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας με εκτεταμένους ελέγχους και στη συνεχή ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.

Ειδικότερα ακολουθούνται τέσσερις άξονες, όπως αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου:

 

Πρώτον: Η οικονομία δεν θα ξανακλείσει και η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή. Όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποστούν σημαντικούς περιορισμούς. Σημειακές βελτιώσεις, ενδεχομένως, να υπάρξουν, χωρίς ωστόσο να παρεκκλίνουν από την ουσία της ακολουθούμενης στρατηγικής.

 

Δεύτερον: Τα μέτρα προστασίας αφορούν πρωτίστως τους ανεμβολίαστους και περιλαμβάνουν εκτεταμένη χρήση τεστ. Παράλληλα, για την εφαρμογή τους, βρίσκεται σε εξέλιξη εκτεταμένο σχέδιο ελέγχων, σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Τρίτον: Δεν υπάρχει στο τραπέζι και δεν συζητείται από την κυβέρνηση υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς. Καταβάλλεται, όμως, συντονισμένη προσπάθεια για την επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης, καθώς και για τη πραγματοποίηση της τρίτης δόσης από όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Από αύριο Παρασκευή οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την δεύτερη δόση μπορούν να κλείνουν ραντεβού, έτσι ώστε να κάνουν την συμπληρωματική δόση αμέσως μόλις συμπληρωθεί το εξάμηνο.

 

Τέταρτον: Η κυβέρνηση συνεχίζει την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στις περιφέρειες που παρατηρείται αυξημένη πίεση. Όπως έγινε και σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας έτσι και τώρα το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία non-Covid, αλλά και Covid περιστατικών σε ιδιωτικές κλινικές. Παράλληλα  προσφέρονται κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να στηρίξουν προσωρινα το  ΕΣΥ. Εφόσον δεν καλυφθούν άμεσα οι έκτακτες ανάγκες, θα υπάρξει επιταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

 

Σε αυτούς τους τέσσερις άξονες θα αναφερθεί στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός, ενώ αναμένεται να κάνει νέο κάλεσμα στους ανεμβολίαστους προκειμένου να κλείσουν άμεσα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους και θα προτρέψει όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση και στην τρίτη.





ΠΗΓΗ