EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

«Θέλετε να ψαρέψετε στα θολά νερά της πανδημίας για να δημιουργήσετε και πάλι νέες πλατείες και νέους αγανακτισμένους και συνθήματα που κάποτε σε μία άλλη συγκυρία σας έφεραν στην εξουσία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιμένει να διοργανώνει συγκεντρώσεις και πορείες στην κορύφωση της πανδημίας.

 «Θέλω να ζητήσω συγνώμη από όσους πληγώθηκαν από την αστυνομική αυθαιρεσία. Και επί των ημερών μας και επί των ημερών σας», ανέφερε κατά την πρωτολογία του ο κ. Μητσοτάκης, ενώ καταδίκασε απερίφραστα το περιστατικό με την βιαιοπραγία του αστυνομικού κατά πολίτη στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, την Κυριακή το μεσημέρι.

Λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης για τα περιστατικά αστυνομικής βίας , για τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και για προσπάθεια κλίματος διχασμού. «Να φοβάστε την οργή των νοικοκυραίων», είπε  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.

«Σας κατηγορώ, λοιπόν, ότι συνειδητά στήνετε ένα σκηνικό αστυνομικού κράτους», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «η βία τρέφει τη βία» και «η άκριτη και απρόκλητη καταστολή προετοιμάζει τραγωδίες» και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε ότι «αν δεν το καταλαβαίνετε είστε ανεπαρκής. Αν το καταλαβαίνετε και επιμένετε, τότε είστε επικίνδυνος».

Όσο για το περιστατικό της Νέας Σμύρνης με τον ξυλοδαρμό πολίτη από αστυνομικούς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. «Εσείς τώρα όχι μόνο δεν επιλέξατε να ζητήσετε μια συγνώμη, έστω από τα χείλη του υπουργού, που θα είχε αποκλιμακώσει την ένταση. Όχι μόνο δεν θέσατε αμέσως σε διαθεσιμότητα τον δράστη αστυνομικό. Αλλά δώσατε και σκονάκια στους βουλευτές σας να στοχοποιούν το θύμα, βγάζοντας στη δημοσιότητα το φάκελο των πολιτικών του φρονημάτων. Διαδίδοντας το όνομά του και τα πιστεύω του σε πανελλήνια μετάδοση. Λες και τα πολιτικά φρονήματα ενός πολίτη αποτελούν δικαιολογία για τη κακοποίησή του», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας..

 

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.

 

Απαντώντας στις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα για αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στον τομέα της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα απέναντι στον κορονοϊό συγκριτικά με άλλες χώρες και στην στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους.  

«Η οργή δεν μπορεί να είναι τυφλή» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι κοινός εχθρός είναι ο κορονοϊός. «Εσείς κ. Τσίπρα δεν είστε εχθρός μου. Εχθρός μας είναι ο κορονοϊος. Σε αυτές τις περιστάσεις η κοινωνίες χρειάζονται ενότητα, αλληλεγγύη».

«Εσείς στην πραγματικότητα δε ζητάτε ενότητα. Ζητάτε σιωπή. Επιλέγετε την όξυνση», είχε πει λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ”χρεώνει” στον ΣΥΡΙΖΑ, όποιον της ασκεί κριτική.

«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος επενδύει στην έννοια της ενότητας και ποιος υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πάντως οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πορείες που έγιναν για τον Δημήτρη Κουφοντίνα. «Φτάσατε κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να συνδιοργανώσετε τη διαδήλωση στη Νέα Σμύρνη μαζί με τον Ρουβίκωνα, τους αναρχικούς και τους χούλιγκανς», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τα βουλευτικά έδρανα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει και θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, ανακοινώνοντας μέτρα όπως να μπουν κάμερες παντού σε όλους τους αστυνομικούς, να αναβαθμιστούν οι αστυνομικές σπουδές, να ενισχυθεί ο Συνήγορος του Πολίτη με επιπλέον στελέχη που θα ασχοληθούν με τα περιστατικά αστυνομικής βίας.

«Όταν κατηγορείτε κ. Τσίπρα τους αστυνομικούς, στοχοποιείτε παιδιά της διπλανής πόρτας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «Πόσες φορές αστυνομικοί μπήκαν στη μάχη του κορονοϊού; Ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Να μην αδικήσουμε συλλήβδην την αστυνομία επειδή υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας».

Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους νέους τόνισε «δεν κουνάω το δάχτυλο, ανοίγουμε τα αυτιά μας για να σας ακούσουμε, δεσμεύομαι να κάνω την διακυβέρνηση φιλικότερη προς τον πολίτη».

Η πρωτολογία του πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει ότι η βία δεν γεννά βία, γεννά μόνον χάος. «Το δικό μας σύνθημα είναι ο διάλογος γεννά διάλογο, ο διάλογος γεννά πρόοδο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κατά τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε εκ νέου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να διχάσει. «Η ομιλία σας ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα ενός πρωθυπουργού που θέλει να διχάσει. Επικαλεστήκατε επιχειρήματα της ομάδας αλήθειας. Η μόνη σας καλή στιγμή ήταν όταν ζητήσατε συγγνώμη αλλά και αυτή ήταν μισή και την απαξιώσατε με αναφορές στο 2016 και 2017. Δεν ζητήσατε συγγνώμη όμως για τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης ούτε για την αύξηση των καταγγελιών κατά 75% για περιστατικά βίας επί των ημερών σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

 

Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επενδύει στην ένταση, την πόλωση και τον ψεύτικο διχασμό, ενώ αποκάλεσε  «ψεύτη» τον Αλέξη Τσίπρα, από τη στιγμή που επιμένει να λέει ότι η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας. «Θέλετε να επενδύσετε στην κούραση, την αγανάκτηση και τον θυμό. Αυτό κάνετε και το κάνετε ανερυθρίαστα χωρίς να κρύβετε τις προθέσεις σας», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Σχετικά με τα καλέσματα για πορείες και συγκεντρώσεις που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι νομοτελειακά οδηγούν σε αύξηση μεταδοτικότητας και όταν αυτό γίνεται σε έξαρση της πανδημίας, αυτό είναι διπλά και τριπλά επικίνδυνο. «Σας ρωτώ και πάλι στο δίλημμα προστασία δημόσιας υγείας ή διαδηλώσεις τι απαντάτε; Δεν κατανοείτε ότι αυτό που κάνετε είναι επικίνδυνο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Το δηλητήριο το οποίο συνειδητά στάζετε είναι πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτο», ανέφερε –μεταξύ άλλων- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός μίλησε για την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τον Συνήγορο του Πολίτη για την καλύτερη και ταχύτερη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για περιστατικά αστυνομικής βίας που είχαν καταγραφεί κατά την περίοδο διακυβέρνησης του.  Όσο για το θέμα του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει το νόμο και θα κάνει τα πάντα για να μείνει αυτός ο άνθρωπος ζωντανός.

«Ήσασταν κατώτερος των περιστάσεων ως πρωθυπουργός, είσαστε κατώτερος των περιστάσεων ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός στην κατάληξη της δευτερολογίας του.

 





ΠΗΓΗ