Eurokinissi

Συνέντευξη τύπου του Πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελληνική Δημοκρατία, Marwan Toubassi, την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

«Δεν αποδεχόμαστε την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελλάδα» δήλωσε ο Πρέσβης της Παλαιστίνης της Ελλάδας, ο κ. Μαρουάν Τουμπάσι κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, με αφορμή τις δραματικές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινιών.

«Η λύση στην οποία πρέπει να καταλήξουμε είναι σαφής. Είναι η λύση, την οποία προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών» δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στους Έλληνες δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ωστόσο η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, ο οποίος ανέφερε πως το ψήφισμα του ΟΗΕ είναι σαφές και κάνει λόγο για τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα προ του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και όχι κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Την απογοήτευσή του, όπως δήλωσε ο κ. Τουμπάσι, τη μετέφερε αυτοπροσώπως στον κ. Δένδια.

Επιπλέον, σε έντονο και συναισθηματικά φορτισμένο ύφος, τόνισε ότι και στις δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στις 10 και 11 Μαΐου δεν γίνεται καμία αναφορά για τα δεκάδες θύματα από την πλευρά των Παλαιστινίων παρά μόνο για τους Ισραηλινούς πολίτες.

«Δεν μπορείς να εξισώνεις τον θύτη με το θύμα», υποστήριξε ο κ. Τουμπάσι.

 

 «Όχι» σε συμφωνία ΑΟΖ με την Τουρκία

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα σχετικά με τις προθέσεις της Αγκυρας για υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης, είπε πως η Παλαιστινιακή Αρχή σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και πως πρόκειται για δηλώσεις που έκανε ένας Τούρκος ναύαρχος και δεν συνάδουν με τη στάση της κυβέρνησής του.

«Σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτοί που δεν το έχουν υπογράψει είναι η Τουρκία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ» τόνισε.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις Παλαιστινιακής Αρχής με την Τουρκία απάντησε πως η χώρα του έχει κάθε δικαίωμα να συνάπτει σχέσεις με οποιοδήποτε κράτος και δεν αναμειγνύεται στις σχέσεις άλλων κρατών. Η Τουρκία, συνέχισε, έχει αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης κάτι το οποίο δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής η Ελλάδα.

Για τα περί συγχαρητηρίων σχετικά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, που φέρεται να έδωσε ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν, το διέψευσε κατηγορηματικά υπενθυμίζοντας πως και ο ίδιος (ο πρέσβης) είναι Χριστιανός. Ο κ. Αμπάς, είπε, απλά άκουσε την ανακοίνωση από το στόμα του Τούρκου προέδρου χωρίς να προβεί σε καμία δήλωση.

Στο σημείο αυτό, χωρίς να διευκρινίσει αν και ρωτήθηκε, είπε: «Μην αυταπατάσθε σχετικά με τις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας είναι πολύ καλύτερες απ΄ότι νομίζετε».

Ωστόσο, για ακόμη μια φορά εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις σχέσεις Ισραήλ – Ελλάδας όπως αυτές διαμορφώνονται, σχολιάζοντας και τη συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών για την εκπαίδευση Ισραηλινών πιλότων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

 

Με «σημαία» τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

«Είμαστε με το Διεθνές Δίκαιο, και με της αποφάσεις του ΟΗΕ. Αυτό ισχύει και για την Κύπρο» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η χώρα του είναι ανοιχτή για συνεργασία τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο.

«Όμως δεν δεχόμαστε οι σχέσεις με το Ισραήλ να γίνονται εις βάρος του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε και εξέφρασε την απορία του για τη στάση της διεθνούς κοινότητας που τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά το Παλαιστινιακό ζήτημα.

«Που είναι οι αρχές και οι αξίες της Ε.Ε.; Που είναι η Δημοκρατία που γεννήθηκε στην Ελλάδα; Είναι το Ισραήλ πάνω από το Διεθνές Δίκαιο και δεν τιμωρείται; Γιατί δεν του επιβάλλονται κυρώσεις; Αυτά που συμβαίνουν είναι ενάντια στη Συνθήκη της Γενεύης» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Χαμάς, είπε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιος ξεκίνησε τη βία, ενώ τόνισε πως και η Χαμάς έχει αποδεχθεί τη λύση των δύο κρατών.

Όμως, συνέχισε, δεν μπορεί να επικρατεί η λογική του Απαρτχάιντ γιατί αυτό συμβαίνει τώρα.

Αναφερόμενος στον νέο Αμερικανό πρόεδρο σχολίασε πως θα αναγκαστεί να αλλάξει στάση καθώς οι πιέσεις από τον κόσμο αλλά και από το εσωτερικό του κόμματός του είναι πολλές.

Ο κ. Τουμπάσι μιλώντας πάντα υπό έντονη συναισθηματική φόρτιση, είπε πως από το 1948 τουλάχιστον 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον 60 παιδιά έχουν σκοτωθεί.

Αναφέρθηκε σε ένα πραγματικό περιστατικό, όπως είπε, όπου μια μητέρα στη Γάζα είπε στα παιδιά της να κοιμηθούν το βράδυ αγκαλιά, όλοι μαζί, έτσι εάν σκοτωθούν από αεροπορικό πλήγμα να μην μείνει κανείς πίσω να θρηνήσει και να υποφέρει την απώλεια.

«73 χρόνια συγκρούσεων και αιματοχυσίας είναι πολλά. Δεν θέλουμε κανένα παιδί ούτε από την Παλαιστίνη, ούτε και από το Ισραήλ να χάνει τη ζωή του. Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά. Είμαστε έτοιμοι για ειρηνευτικές συνομιλίες. Όμως πρώτα πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, τερματισμός της κατοχής, επιστροφή στα σύνορα του 1967 και να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο. Διαφορετικά ποιος θα προστατέψει τους ανθρώπους μας.».





ΠΗΓΗ