Πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες «ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει ντίσκο στον χώρο της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, αποτελούν βεβήλωση του μνημείου αυτού, υποψήφιου για την ανακήρυξη του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι δόθηκε η άδεια στο εν λόγω συγκρότημα, καθώς η Μονή της Παναγίας Σουμελά ανοίγει μόνο για Προσκυνηματικούς λόγους. Οι εικόνες αυτές είναι προσβλητικές και έρχονται να προστεθούν σε σειρά ενεργειών των τουρκικών αρχών εις βάρος Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Καλούμε τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα για να μην επαναληφθούν τέτοιες πράξεις και να γίνει σεβαστός ο ιερός χώρος της Μονής» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

Σημειώνεται πως οι τουρκικές αρχές είχαν δώσει άδεια για το γύρισμα βιντεοκλίπ στον χώρο, με σκοπό την προβολή της Μονής ως τουριστικού προορισμού- κάτι το οποίο προκάλεσε πάντως και αντιδράσεις από τουριστικούς φορείς της Τραπεζούντας. Επίσης, έντονη ήταν και η αντίδραση της Ρωσικής Εκκλησίας, με τον μητροπολίτη Ιλαρίωνα, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, να σημειώνει πως στη Ρωσία αυτή η αντιμετώπιση ενός ναού ή τζαμιού οδηγεί στην τιμωρία των ενόχων και να ζητά από την Άγκυρα να αναλάβει δράση. 





ΠΗΓΗ