Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ναρντίρ Αρμπέρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη νέα θεραπεία για τον κορωνοϊό που αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και κατά τη διάρκεια της συζητήθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με την έναρξη των κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα του ισραηλινού φαρμάκου για την αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών της νόσου COVID-19.

Η κλινική μελέτη στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί καταρχάς σε τρία Ιατρικά Τμήματα ελληνικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων – δύο στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και ένα στο ΠΓΝ «Αττικόν».

Όπως ανέφερε ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, πρόκειται για μια νέα μελέτη η οποία αξιοποιεί μια νέα μέθοδο μεταφοράς ενός νέου φαρμάκου, που βασίζεται στα εξωσώματα, νανοσωματίδια που συμμετέχουν στις διακυτταρικές διεργασίες. «Είναι μια  πολλά υποσχόμενη μέθοδος βάσει των όσων προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές στο Ισραήλ. Προχωρούμε στη διεξαγωγή κλινικής μελέτης δεύτερης Φάσης, εδώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιολογήσουμε παραμέτρους όπως η ασφάλεια, η δοσολογία και η αποτελεσματικότητα», εξήγησε ο καθηγητής, ενώ ενημέρωσε για τα τρία Ιατρικά Τμήματα σε δύο νοσοκομεία, τα οποία συμμετέχουν στην κλινική μελέτη. «Βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της μελέτης Φάσης 2 ελπίζουμε να ακολουθήσει η μεγάλη μελέτη Φάσης 3 σε διεθνές επίπεδο, υπό το συντονισμό του Καθηγητή κ. Αρμπέρ, ο οποίος είναι ο ερευνητής που ξεκίνησε με αυτήν την πρωτοπόρα ιδέα και είναι πίσω από την εφεύρεση», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.

Η σημερινή συνάντηση αποτελεί συνέχεια της συζήτησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενζαμίν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψή του στις 8 Φεβρουαρίου στην Ιερουσαλήμ. Τότε ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει στον κ. Νετανιάχου την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει και η χώρα μας στις κλινικές δοκιμές, κάτι που είχαν ζητήσει αρκετές ακόμη χώρες.

Ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Αρμπέρ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία του Ισραηλινού καθηγητή στην Αθήνα. «Θυμάμαι πως η σχετική συζήτηση προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον Πρωθυπουργό κ. Νετανιάχου. Και θυμάμαι ότι τον ρώτησα, καθώς είχα διαβάσει σε εφημερίδες αρθρογραφία σχετικά με τα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα της «Φάσης 1» της κλινικής μεθόδου. Τότε, ο κ. Νετανιάχου είπε «Θα καλέσω αμέσως τον κ. Καθηγητή».  Σας τηλεφώνησε και νάμαστε εδώ. Είναι μεγάλη μου χαρά που συνεργαζόμαστε. Ας ελπίσουμε πως θα αποδείξουμε στη «Φάση 2» της κλινικής δοκιμής ότι η μέθοδος αυτή κάνει θαύματα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όπως συζητήσαμε και με τον καθηγητή θα πρέπει να μείνουμε ταπεινοί και μετριόφρονες – αλλά είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι. Μάλιστα θέλω να επισημάνω πως ήρθα εδώ αυτοπροσώπως καθώς ήθελα ιδίοις όμμασι να δω αρχικά τους ανθρώπους και στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις. Μιλάμε για εξαιρετικούς γιατρούς και ανθρώπους που ενέπνευσαν την εμπιστοσύνη μου. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό», τόνισε ο Ναρντίρ Αρμπέρ.





ΠΗΓΗ