Την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης υπενθυμίζουν διπλωματικές πηγές στην Τουρκία, ως απάντηση στην επίθεσή του σε βάρος της Ελλάδας για την υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο.

«Αναφορικά με την χθεσινή (σ.σ. 16/12) ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζεται ότι η Ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή προσπάθεια ζήτημα εσωτερικής έννομης τάξης να αναχθεί σε διεθνές ζήτημα» τονίζουν με νόημα πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Η αντίδραση της Αγκυρας ήρθε μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κριθούν ένοχοι με την κατηγορία της κατασκοπείας δύο Ελληνες μουσουλμάνοι, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο στη Ρόδο.

Ειδικότερα, στον 36χρονο γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου επιβλήθηκε ποινή 5 ετών κάθειρξης, ενώ ποινή 4 χρόνων φυλάκισης επιβλήθηκε στον 54χρονο μάγειρα πολεμικού πλοίου, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι έστελνε φωτογραφίες από τις κινήσεις ελληνικών πλοίων στον γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καταδίκασε την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για «καταπάτηση των βασικών αρχών Δικαίου» ενώ κουνά το δάχτυλο στα ελληνικά ΜΜΕ για «αβάσιμες ειδήσεις» με σκοπό «άσκηση πίεσης στο κοινό και τη Δικαιοσύνη».

Αναλυτική η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε την καταδίκη του Συμβεβλημένου Γραμματέα μας, ο οποίος εργάζεται στο Γενικό Προξενείο μας στη Ρόδο, σε βαριά φυλάκιση 5 ετών με την κατηγορία της λεγόμενης κατασκοπείας, ως αποτέλεσμα της ακρόασης που διεξάγεται εδώ και τρεις ημέρες από τις 13 Δεκεμβρίου 2021, στο Λαϊκό Δικαστήριο Δωδεκανήσου Ορκωτών Ορκωτών στη Ρόδο.

Με τη σύλληψη του Συμβεβλημένου Γραμματέα μας στις 18 Δεκεμβρίου 2020, διαπιστώθηκε ότι στον ελληνικό Τύπο έχουν δημοσιευτεί αβάσιμες ειδήσεις και αξιολογήσεις με στόχο την άσκηση πίεσης στο κοινό και στη Δικαιοσύνη.

Στην ακροαματική διαδικασία, που διεξάγεται εδώ και τρεις ημέρες στη Ρόδο, καταπατήθηκαν όλες οι βασικές αρχές του Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου και του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου. Ακόμα και το δικαίωμα υπεράσπισης έχει παραβιαστεί με τις διαδικαστικές παραβάσεις. Ο εισαγγελέας και η δικαστική επιτροπή έδρασαν με προκατειλημμένη στάση.

Το γεγονός ότι η δικαστική απόφαση καλύφθηκε στον ελληνικό Τύπο πριν καν ανακοινωθεί, αποκάλυψε για άλλη μια φορά την παρατυπία της διαδικασίας.

Για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας, θα συνεχίσουν να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα στο ελληνικό εσωτερικό και διεθνές δίκαιο».





ΠΗΓΗ