Με την απάντηση ότι «η συζήτηση για προνόμια των εμβολιασμένων δεν έχει νόημα αν δεν ανοίξουν όλες οι ηλικιακές ομάδες» προκειμένου να μπορούν να εμβολιαστούν, η Αριστοτελία Πελώνη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να εξετάσει στο μέλλον τη διαφορετική αντιμετώπιση των εμβολιασμένων πολιτών σε σχέση με όσους δεν θα έχουν κάνει το εμβόλιο. Το σενάριο ότι μπορεί να εξεταστεί να έχουν οι εμβολιασμένοι πολίτες περισσότερα προνόμια στο άμεσο μέλλον, ενισχύεται και από την θέση που εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας και υπογραμμίζοντας ότι εκφράζει την προσωπική του γνώμη, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «οι εμβολιασμένοι πρέπει να έχουν προνόμια. Πρέπει να έχουν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας. Να μην φορούν μάσκα σε εσωτερικούς χώρους. Πρέπει να έχουν προνόμια. Γιατί; Γιατί, πράγματι το αν θα κάνεις το εμβόλιο ή όχι είναι ατομικό σου δικαίωμα. Στην προκειμένη περίπτωση όμως η άσκηση του δικού σου ατομικού δικαιώματος επηρεάζει και την ζωή και των άλλων ανθρώπων.»
Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ε.Ε. για το εμβόλιο της AstraΖeneca και την παύση των παραγγελιών του συγκεκριμένου εμβολίου, η κυβερνητική εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα για όσους περιμένουν να εμβολιαστούν στη χώρα μας με τη δεύτερη δόση.
Πάντως εξελίξεις για το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας και την επιπλέον χαλάρωση των μέτρων, αναμένονται μέσα στην εβδομάδα. Πιθανότατα την Τετάρτη θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την κατάργηση των SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών, την πιθανότητα επέκτασης του ωραρίου και το τι θα ισχύσει για τις υπερτοπικές μετακινήσεις. Την Παρασκευή θα γίνουν ανακοινώσεις από τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν για το άνοιγμα του τουρισμού και για το πως η χώρα μας θα υποδεχθεί τους τουρίστες.
«Στις 14 Μαΐου γίνεται ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα -τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία- με το άνοιγμα του Τουρισμού και την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων. Την ίδια μέρα γίνεται το πρώτο βήμα στο χώρο του Πολιτισμού με το άνοιγμα των μουσείων», ανέφερε ο Αριστοτελία Πελώνη, ενώ πρόσθεσε ότι στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, επανεκκινούν οι πρακτικές, και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Επίσης την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα ωδεία.
Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%, ενώ μια εβδομάδα αργότερα, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους- με ποσοστό πληρότητας 50%.
Για τους εμβολιασμούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Ελλάδα με τις 1.500 εμβολιαστικές γραμμές που λειτουργούν από αρχές Μαΐου εμβολιάζει πλέον πάνω από 100.000 πολίτες την ημέρα και έχει ήδη ξεπεράσει τους 3.640.000 εμβολιασμούς. «Βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 10η θέση στην Ε.Ε. σε ποσοστό ημερήσιων εμβολιασμών ως μερίδιο επί του συνολικού πληθυσμού, αλλά και ως προς το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων, που φέρνει τη χώρα μας πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεπεράσουμε τα 5.400.000 εμβολιασμούς. Θα έχει εμβολιαστεί με μία δόση περίπου το 33% του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις, περίπου το 20% του πληθυσμού», τόνισε η κ. Πελώνη, προσθέτοντας ότι στα τέλη του μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια και για άλλες ηλικιακές ομάδες. Επίσης, θα ξεκινήσουν εμβολιασμοί και από ιδιωτικούς φορείς αυξάνοντας τη δυνατότητα για σχεδόν 4.000.000 εμβολιασμούς τον Ιούνιο.