Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν όλοι οι πολίτες –δηλαδή και οι εμβολιασμένοι- να κάνουν rapid test για να μπαίνουν σε χώρους με συνωστισμό τις εορταστικές ημέρες. Και μάλιστα το κόστος αυτό να επιβαρύνει τους ίδιους. «Η δυναμική της Όμικρον ενδεχομένως να αναγκάσει να πάρουμε τέτοιου είδους μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως διευκρίνισε ο Γιάννης Οικονόμου, η εξάπλωση της Όμικρον δημιουργεί «την ανάγκη αναπροσαρμογής της τακτικής πολλών κρατών». Το τι ακριβώς θα γίνει και πως αλλά και ποιους χώρους θα αφορά ακριβώς εφόσον υιοθετηθεί αυτό το έκτακτο μέτρο, θα αποφασισθεί και ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και μετά από συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών –πιθανότατα την Τετάρτη σύμφωνα με πληροφορίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε αναφορά για μέρη με συνωστισμό, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει αν η ενδεχόμενη επιβολή αυτού του μέτρου θα αφορά μόνο χώρους διασκέδασης, όπως νυχτερινά κέντρα, εστίαση, μπαρ, κλπ, ή θα περιλαμβάνει και χώρους ψυχαγωγίας όπως θέατρα, κινηματογράφους κ.α.

Αυτό που διευκρίνισε ο Γιάννης Οικονόμου είναι ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει στο τραπέζι καμία συζήτηση επιβολή ολικού –έστω και ολιγοήμερου- lockdown ή για μετάθεση λειτουργίας των σχολείων. «Καμία σκέψη για μέτρα καθολικού χαρακτήρα», ανέφερε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να φερθούν υπεύθυνα τις μέρες των εορτών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας και αυτό θα επιτευχθεί και με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αλλά και με την τρίτη δόση για όσους έχουν κάνει τις δύο μέχρι τώρα. «Από την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους 60+ μέχρι σήμερα έχουμε περίπου 150.000 εμβολιασμούς ή ραντεβού. Ενώ σε ότι αφορά την αναμνηστική δόση έχουμε 4.170.857 ή το 73% όσων είναι δικαιούχοι που μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, ποσοστό που είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. O εμβολιασμός των παιδιών που φοιτούν στο Λύκειο σε πολλές περιφερειακές ενότητες  ξεπερνά το 70%, ενώ στην Αττική υπάρχουν περιοχές στις οποίες ο εμβολιασμός των μαθητών της Γ’ Λυκείου αγγίζει έως και το 100%», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  

 





ΠΗΓΗ