Στις 12 το μεσημέρι αναμένονται οι ανακοινώσεις για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης καθώς όπως είχε γίνει γνωστό από την Κυριακή ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι δομικός.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της HuffPost Greece αν και υπήρχαν σκέψεις για το εάν αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή, φαίνεται πως μέτρησε περισσότερο το ότι έχουν καταγραφεί σημαντικές αστοχίες ή καθυστερήσεις στη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων ενώ υπάρχουν και τα προβλήματα που παρατηρούνται στη «χημεία» μεταξύ κάποιων υπουργών αλλά και στην συνεργασία τους με υφυπουργούς τους.
Όπως σε κάθε συζήτηση για ανασχηματισμό, υπάρχουν ορισμένοι υπουργοί που θεωρούνται αμετακίνητοι. Σε αυτή την κατηγορία εκτιμάται πως ανήκει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, το έργο του οποίου κρίνεται θετικά από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος θα είναι σίγουρα στο κυβερνητικό σχήμα χωρίς να αποκλείεται και η αναβάθμιση του. Μικρές αλλαγές αναμένονται στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, κυρίως σε θέσεις υφυπουργών.
Επίσης, δεν προβλέπεται αλλαγή προσώπων στο Υπουργείο Υγείας, καθώς θα ήταν εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολο να ενημερωθεί μία νέα πολιτική ηγεσία για πολύπλοκα ζητήματα που σχετίζονται με την επιχείρηση του εμβολιασμού, η οποία μόλις τώρα αρχίζει σε ολόκληρη τη χώρα.
Άγνωστο είναι τι θα γίνει με το υπουργείο Παιδείας, καθώς κάποιες πολιτικές επιλογές της Νίκης Κεραμέως είχαν προκαλέσει τα έντονα παράπονα, ακόμα και ”γαλάζιων” στελεχών, κάτι που είχε ενισχύσει τη φημολογία για αντικατάσταση της. Όμως φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες η υπουργός Παιδείας κέρδισε πόντους και δεν αποκλείεται η παραμονή της στην ηγεσία του υπουργείου.
Ο Κωστής Χατζηδάκης, σύμφωνα με πληροφορίες της Huffpost, μετακινείται από το υπουργείο Ενέργειας στο υπουργείο Εργασίας, καθώς προβλέπονται δύο ουσιαστικές κινήσεις μεταρρύθμισης σε συνδυασμό με σκληρή πολιτική μάχη: νέο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, όπου θα ρυθμίζεται για πρώτη φορά και το θέμα της εξ αποστάσεως εργασίας, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει μέσα στο α′ εξάμηνο του 2021 νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.
Η αλλαγή που θα προκληθεί στην ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας είναι πιθανό να προκαλέσει ένα ντόμινο ανακατατάξεων εντός της κυβέρνησης, καθώς η θέση του υπουργού αναμένεται να καλυφθεί από υπουργό που θα μετακινηθεί από άλλο χαρτοφυλάκιο.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στη μετακίνηση του Στέλιου Πέτσα σε κάποιο υπουργείο, με πιθανότερο αντικαταστάτη του στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου τον Χρήστο Ταραντίλη. Αμετακίνητος θεωρείται ο Άκης Σκέρτσος, όπως και γενικότερα οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και η μόνη διαφοροποίηση που μπορεί να υπάρξει είναι η ενίσχυση του επιτελείου του πρωθυπουργού.
Όσο για τα ονόματα βουλευτών που ακούγονται εντονότερα για συμμετοχή τους στο κυβερνητικό σχήμα, αυτά είναι του Θόδωρου Ρουσόπουλου -κυρίως για το υπουργείο Τουρισμού- του Άγγελου Συρίγου, του Γιώργου Κατσαφάδου και του Γιάννη Οικονόμου.
Αναμένεται πάντως να υπάρξουν αρκετές μετακινήσεις υπουργών, κάποιοι –ακόμα και «πρωτοκλασάτοι»- μπορεί να βρεθούν εκτός κυβέρνησης και είναι πολύ πιθανό να γίνουν αλλαγές σε χαρτοφυλάκια υπουργείων, ενώ μεγάλες ανακατατάξεις αναμένονται στις θέσεις των υφυπουργών.