SergeyKlopotov via Getty Images

Η Τουρκία θα ήταν διατεθειμένη να υιοθετήσει για τους S-400 μοντέλο «σαν των ελληνικών S-300» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του στην τουρκική Hurriyet, αναφερόμενος σε ένα από τα μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ, για το οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απειλήσει με τιμωρητικές ενέργειες σε βάρος της Άγκυρας.

Ερωτηθείς για το αν η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιεί τους S-400 όπως το κάνει η Ελλάδα με τους, επίσης ρωσικής προέλευσης, S-300, που προορίζονταν για την Κύπρο, ωστόσο κατέληξαν στην Κρήτη μετά από έντονες αντιδράσεις και απειλές της Τουρκίας, ο Ακάρ είπε «ναι, είναι δυνατόν. Μα δεν περιορίζεται στους S-300 στην Κρήτη. Πολλές χώρες στην Ευρώπη που ανήκαν στο Σύμρωνο της Βαρσοβίας και εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ έχουν ακόμα οπλικά συστήματα της σοβιετικής περιόδου. Αυτά τα όπλα διατηρούνται εντός του συστήματος του ΝΑΤΟ. Τους είπαμε: Είμαστε ανοικτοί στο να διαπραγματευτούμε το μοντέλο που εφαρμόζεται για τους S-300 στην Κρήτη».

Σημειώνεται πως στο εν λόγω δημοσίευμα της Hurriyet υποστηρίζεται αόριστα πως η Ελλάδα «δεν διατηρεί επιχειρησιακά τα συστήματα» των S-300 και σημειώνεται πως τα έχει δοκιμάσει μία φορά σε βολές. Ο Τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε πως «δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο, θα τα χρησιμοποιούμε πάντα. Τα συστήματα αυτά καθίστανται επιχειρησιακά ανάλογα με την αξιολόγηση απειλής. Εμείς είμαστε που αποφασίζουμε για αυτό». 

Σημειώνεται πως βολή των ελληνικών S-300 είχε γίνει το 2013, και για το εν λόγω σύστημα δεν υπάρχει καμιά πληροφορία πως τελεί σε αποθήκευση, αλλά είναι ανεπτυγμένο και σε χρήση από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. 





ΠΗΓΗ