Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν τις ίδιες παράνομες και ανυπόστατες αιτιάσεις, τονίζουν διπλωματικές πηγές, απαντώντας στις νέες προκλήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που νωρίτερα είχε κατηγορήσει την Ελλάδα για αύξηση «με τεχνητό τρόπο» της έντασης στο Αιγαίο.

Παράλληλα, οι πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ επισημαίνουν ότι η θέση της Ελλάδας βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστή και έχει τονιστεί διεθνώς. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως η χώρα που, κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζει κατάφορα διεθνείς κανόνες, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν έχει κανένα δικαίωμα να κατηγορεί άλλους για την ένταση που η ίδια προκαλεί, καθώς και για την απομόνωση της διεθνώς.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της χρονιάς, ο Τσαβούσογλου ανέφερε: «Στις σχέσεις μας με την Ελλάδα δεν δείξαμε ανοχή στις εχθρικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας. Δεν αφήσαμε κενά ούτε στη διπλωματία ούτε στο πεδίο, σε σημαντικά ζητήματα όπως στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Επίσης με επιστολή που στείλαμε στον ΟΗΕ καταγράψαμε πως σε περίπτωση της παραβίασης του καθεστώτος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου είναι συζητήσιμη και η κυριαρχία τους».

Παράλληλα, καταφέρθηκε κατά του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του ομολόγου του, Νίκου Δένδια, σημειώνοντας πως «οι προσπάθειες του πρωθυπουργού της Ελλάδας όπως και του υπουργού Εξωτερικών να αυξήσουν με τεχνητό τρόπο την ένταση στο Αιγαίο, είναι επικίνδυνες για την ειρήνη και την σταθερότητα. Eίναι ξεκάθαρη η θέση μας στο ζήτημα αυτό όπως και η αποφασιστικότητα μας».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)





ΠΗΓΗ