Μπορεί τα επιδημιολογικά δεδομένα να δείχνουν ότι η πανδημία είναι ακόμα εδώ, όμως οι «σκληροί» δείκτες (θάνατοι και διασωληνώσεις ασθενών) υποχωρούν το τελευταίο διάστημα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία η μετάλλαξη Όμικρον που έχει κυριαρχήσει πλέον, είναι ηπιότερη συγκριτικά με τη Δέλτα. Τα νέα δεδομένα φαίνεται ότι θα οδηγήσουν τους ειδικούς να εισηγηθούν περαιτέρω χαλάρωση των υφιστάμενων μέτρων.

Το μεσημέρι (14:00) συνεδριάζει η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εισηγηθεί προς την κυβέρνηση την παρουσία και ορθίων σε εστίαση και διασκέδαση και την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα (πιθανότατα να επιτραπεί το 50% της χωρητικότητας τους). Έτσι θα ικανοποιηθούν και τα αιτήματα επαγγελματιών της εστίασης αλλά και των ΠΑΕ.

Εξάλλου πολλές ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν τους περιορισμούς και όπως είχε προαναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η Ελλάδα θα ακολουθήσει την κυρίαρχη τάση.

Άγνωστο πάντως παραμένει το τι θα ισχύσει για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, θέμα που επίσης αναμένεται να συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής. Πολλοί επιστήμονες παρουσιάζονται επιφυλακτικοί καθώς θεωρούν ότι τέτοιου είδους δημόσιες εκδηλώσεις είναι εστίες υπερμετάδοσης, ενώ όπως έχουν ήδη τονίσει, είναι καλύτερα να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί αυτή τη χρονική στιγμή ώστε να είναι καλύτερη η κατάσταση κατά την πασχαλινή περίοδο.

Άρα δεν αποκλείεται οι ειδικοί να εισηγηθούν τη διεξαγωγή ορισμένων εκδηλώσεων την περίοδο των Απόκρεων, όχι όμως στη μορφή αυτών που είχαμε συνηθίσει τα χρόνια προ κορονοϊού, όπως πολυπληθείς καρναβαλικές παρελάσεις.





ΠΗΓΗ