«Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δύσπιστοι απέναντι στην επιστήμη και στο δικό τους καλό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, καθώς όπως εξήγησε μόνο με τον μαζικό εμβολιασμό μπορεί να αποτραπεί το 4ο κύμα του κορονοϊού. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «σε λίγο, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία θα τη διαδεχθεί και η επίσημη θέση για το ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων », προσθέτοντας ότι «πολύ σύντομα θα γνωμοδοτήσει η επιτροπή Βιοηθικής. Και η κυβέρνηση θα αποφασίσει με προσοχή».

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, ήρθε μετά και τα στοιχεία που δείχνουν ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία όσοι πολίτες νοσηλεύονται στις εντατικές ή χάνουν τη μάχη με τον κορονοϊό, είναι ανεμβολίαστοι, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχουν περιοχές της χώρας που υστερούν στα ποσοστά εμβολιασμού. «Θα ξανακαλέσω όλους τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικό κύμα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα όμως αναφέρθηκε και στην παροχή διευκολύνσεων προς τους εμβολιασμένους πολίτες. «Η συζήτηση για τις διευκολύνσεις θα ξεκινήσει σύντομα και η επίσημη αφετηρία είναι η χρονική στιγμή που όλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν», ενώ έδωσε ως παράδειγμα ότι κανείς δεν θα μπορεί να απαγορεύσει το φθινόπωρο σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους.

Αναφερόμενος στο Ψηφιακό Πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ανοίγει το δρόμο για τις ελεύθερες μετακινήσεις πολιτών, ότι αποτελεί «κλειδί» για τον τουρισμό και είναι η στέρεη γέφυρα για τη μετάβαση στη μετά Covid εποχή. Υπενθύμισε ότι αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία, καθώς η σχετική πρόταση προς την ΕΕ υποβλήθηκε από την κυβέρνηση τον Ιανουάριο και ότι τελικά την υιοθέτησαν πολλές χώρες της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε πάντως την αισιοδοξία του για την «επόμενη μέρα», σημειώνοντας ότι «η έξοδος από την κρίση είναι πλέον ορατή. Από την εποχή των κρουσμάτων μπαίνουμε στην εποχή της ανάκαμψης.»





ΠΗΓΗ