Xinhua News Agency via Getty Images

Μετά την επιβολή καθολικού lockdown στην Αττική, σειρά φαίνεται ότι παίρνουν και άλλες περιοχές της χώρας που εμφανίζουν επιβαρυμένα ιικά φορτία. Αυτές που ανησυχούν περισσότερο ειδικούς και κυβέρνηση, είναι η Εύβοια, η Χαλκιδική και το Ρέθυμνο, ενώ παρατηρούν και την κατάσταση στο νομό Αχαΐας αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Οπότε δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να υπάρξουν εισηγήσεις από τους λοιμωξιολόγους για επιβολή σκληρότερων μέτρων. Και με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να προσπαθεί να είναι μπροστά από τις εξελίξεις, να αποφασίζεται lockdown τύπου Αττικής για κάποιες από αυτές τις περιοχές.

Το ζητούμενο για κυβέρνηση και ειδικούς είναι να μπει «φρένο» στη μεταδοτικότητα του κορονοϊού, έτσι ώστε να σταματήσει και η επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να φτάνει στα όρια του. Ειδικά για την Αττική είναι ελάχιστες πλέον οι διαθέσιμες ΜΕΘ –πληροφορίες αναφέρουν ότι 48 κλίνες ήταν κενές μέχρι σήμερα το μεσημέρι- ενώ και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν την πίεση που ασκείται στο λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την Πέμπτη (11/2), από τις 220 εισαγωγές στην επικράτεια, οι 117 έγιναν στην Αττική. Μεγάλη επιβάρυνση δέχεται και η Θεσσαλονίκη, με τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ να φτάνουν τις 78, αν και τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατάσταση στην συμπρωτεύουσα δεν είναι τόσο ανησυχητική.

Προβληματισμό επίσης προκαλεί η εικόνα στην Αττική καθώς παρά το σκληρό lockdown που έχει επιβληθεί από το πρωί της Δευτέρας, η κίνηση στους δρόμους παραμένει αυξημένη, κάτι που δείχνει ότι η κινητικότητα δεν έχει περιοριστεί –στο βαθμό τουλάχιστον που θα ήθελαν ειδικοί και κυβέρνηση. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι αναμένεται βελτίωση τις επόμενες ημέρες, καθώς θα υπάρξουν νέα έντυπα μετακίνησης για τους πολίτες, ενώ θα αυξηθούν και οι έλεγχοι των αρχών. Στόχος είναι να περιοριστούν οι μετακινήσεις στις απολύτως αναγκαίες και να σταματήσουν φαινόμενα που κάποιος με το πρόσχημα της μετάβασης στην εργασία του, κινείται για αρκετές ώρες στους δρόμους της Αθήνας. Την εντατικοποίηση των ελέγχων προανήγγειλαν τις προηγούμενες ημέρες κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενώ για «στοχευμένους ελέγχους» έκανε λόγο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ).





ΠΗΓΗ