Την ώρα που στο Αφγανιστάν χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν από τη χώρα μετά την αλλαγή του καθεστώτος και την επικράτηση των Ταλιμπάν, στην Αθήνα έχει σημάνει συναγερμός καθώς υπάρχει ο φόβος να σχηματιστούν μαζικές προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, άρα και προς την Ελλάδα. Και η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν εντάσεις και σκηνικά ανάλογα με όσα είχαν συμβεί στο παρελθόν στον Έβρο αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, όταν πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούσαν να περάσουν στην ελληνική επικράτεια.

Για την αποφυγή λοιπόν καταστάσεων που μπορεί να εξελιχθούν σε πολύ σοβαρές, το κυβερνητικό επιτελείο λαμβάνει προληπτικά μέτρα, οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι διπλωματικές επαφές προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να πιεστεί ακόμα μία φορά η χώρα από κάποιο προσφυγικό κύμα.

Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ελλάδα και Τουρκία αναμένεται να επηρεαστούν από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και μπροστά στην κοινή πρόκληση οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις.

Αυτό που προέκυψε ως συμπέρασμα μετά την επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι ότι και στις δύο χώρες υπάρχει έντονη ανησυχία και σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να έχουν τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση από την κρίση στο Αφγανιστάν.

«Η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης» είχε δηλώσει πριν από δύο ημέρες ο Ταγίπ Ερντογάν και το ίδιο –όπως αναφέρουν πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο- ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει ήδη μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε.  Πλέον, στόχος και των πλευρών είναι να υποστηριχθούν έμπρακτα οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί πρόσφυγες να μείνουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στη χώρα τους.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς τα έργα φύλαξης των χερσαίων συνόρων στον Έβρο. Στην «ευαίσθητη» αυτή περιοχή οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα, ενώ επίσκεψη πραγματοποίησαν την Παρασκευή (20/8) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να επιθεωρήσουν τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί και όσα είναι σε εξέλιξη. Και οι δύο υπουργοί έστειλαν το μήνυμα ότι «τα ελληνικά σύνορα θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα».

 





ΠΗΓΗ