(EUROKINISSI / ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ)

Δαιμαρτυρία του εμπορικού Συλλόγου Πάτρας για την απόφαση να μην ανοίξουν σήμερα τα καταστήματα της πόλης.

Επί 48 ώρες οι έμποροι σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα και Κοζάνη έφτασαν στα όρια απώλειας της ψυχραιμίας.Το πρωί της Κυριακής, αντί να βρίσκονται με τις οικογένειές τους, πολλά από τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης βγήκαν στους δρόμους.

Ορισμένοι δήλωναν σε τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές εκπομπές – ή άφηναν να εννοηθεί – ότι θα ανοίξουν τα καταστήματά τους το πρωί της Δευτέρας, αρνούμενοι να αποδεχθούν την διαφορετική μεταχείρισή τους έναντι του λιανεμπορίου της Αττικής και των υπόλοιπων περιφερειών της χώρας, όπου είχε ανάψει «πράσινο φως» για επανελειτουργία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (click away).

Ο πρόεδρος του ΕΣΘ,  Παντελής Φιλιππίδης, έδωσε την διαβεβαίωση ότι ο κλάδος θα τηρήσει τη νομιμότητα ως προς τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της πόλης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι, εφόσον δεν αλλάξει η απόφαση να παραμείνουν τα μαγαζιά κλειστά, τότε θα εξεταστούν όλες ο νόμιμες λύσεις για την προστασία των συμφερόντων των επαγγελματιών.

(EUROKINISSI / ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ)

Ο Στέλιος Πέτσας στην Πάτρα, εν μέσω διαμαρτυριών.

 

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη

Το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος του ΕΣΘ δήλωσε ότι οι έμποροι εμμένουν στο αίτημά τους να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων τους τη Δευτέρα (σήμερα), ενώ γνωστοποίησε ότι «βρίσκονται εν αναμονή τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη σε σχέση με το αν θα γίνει τελικά δεκτό ή όχι».

Ο Π. Φιλιππίδης, ο οποίος είναι πρόεδρος και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και πρώτος αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, όπου εξέφρασε στον Άκη Σκέρτσο την έντονη δυσαρέσκεια του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης για το μη άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων στην πόλη.

Είναι ενδεικτικό ότι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι, όπως στον δήμο Παύλου Μελά και στην Πολίχνη, διαμήνυσαν ότι πολλά μέλη τους ήταν αποφασισμένα να αγνοήσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης και να ανοίξουν κανονικά τα καταστήματά τους.

Αξιολογώντας ως οριακή την κατάσταση, το Μέγαρο Μαξίμου κινητοποιήθηκε προκειμένου να ληφθούν άμεσα αποφάσεις στην κατεύθυνση του κατευνασμού του εμπορικού κόσμου σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα και Κοζάνη, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλαμβάνει προσωπική πρωτοβουλία:

– Στο τηλεφώνημα που έγινε το απόγευμα της Κυριακής με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν ήταν να αδικήσει μέρος του κόσμου του λιανεμπορίου, αλλά να εφαρμόσει τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων ώστε να προστατέψει τους επαγγελματίες και το καταναλωτικό κοινό. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει τις συστάσεις των λοιμωξιολόγων/επιδημιολόγων που αξιολογούν ως κρίσιμη την κατάσταση στις συγκεκριμένες περιοχές», ήταν επί της ουσίας το μήνυμα Μητσοτάκη που δόθηκε μέσω τηλεφώνου.

– Ταυτόχρονα, το Μέγαρο Μαξίμου προκρίνει τη λογική μίας λύσης μέσω επιδόματος προς τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που θα αδικηθούν εκ των πραγμάτων, καθώς δεν θα ανοίξουν σήμερα Δευτέρα, όπως οι περισσότερες στην υπόλοιπη χώρα, όπου δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης λόγω βεβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου. Κατά ορισμένες πληροφορίες, εξετάζεται ως λύση να δοθεί ένα ποσοστό επί του τζίρου για όσο διάστημα παραμένουν κλειστά καταστήματα.

– Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στην Huffpost, ότι αναμένονται άμεσα ανακοινώσεις (σήμερα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Η επίθεση Τσίπρα με αναφορά σε «κυβέρνηση αχρήστων»

Την ίδια ώρα,ο ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνει την ρητορική του εναντίον της κυβέρνησης, διαβλέποντας μία ευκαιρία να αναδείξει ζητήματα έλλειψης συντονισμού, αργών αντανακλαστικών και έλλειψης ευαισθησίας έναντι συγκεκριμένων κοινωνικών/επαγγελματικών ομάδων.

«Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει όχι μόνο πως ηγείται μίας κυβέρνησης αχρήστων», «αλλά και ότι έχει μετατρέψει τους επιστήμονες σε ασπίδα, για να τους χρεώνει όλες τις ασυναρτησίες, τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες του», ήταν η χαρακτηιστική ατάκα του Αλέξη Τσίπρα σε ανάρτησή του στο Facebook.

Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει τους επιστήμονες σε ασπίδα, «για να τους χρεώνει όλες τις ασυναρτησίες, τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες του που στοιχίζουν στη χώρα». Σχολιάζει πως «για αυτό το λόγο και δεν δίνει τα πρακτικά των συνεδριάσεων στη δημοσιότητα, όπως τον καλούμε εδώ και έναν χρόνο».

Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι «η οργή του κόσμου, των εργαζομένων που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα αθρόων απολύσεων, των καταστηματαρχών που παρά τα σωρευμένα χρέη ξόδεψαν από το υστέρημά τους για να προετοιμάσουν το άνοιγμα των μαγαζιών τους, είναι εύλογη». Και υπογραμμίζει: «Το ελάχιστο που έχει να κάνει μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να διαχειριστεί τίποτα πια, είναι να τους αποζημιώσει για τα δικά της εγκληματικά λάθη». 





ΠΗΓΗ