«Όσοι τούτη την ώρα επιμένουν να αμφισβητούν το δημόσιο σύστημα υγείας και τη σημασία του κοινωνικού κράτους, η πανδημία αποδεικνύει ότι δεν είναι απλά ιδεοληπτικοί, αλλά και πραγματικά επικίνδυνοι για να μας κυβερνούν αυτές τις δύσκολες ώρες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για έλεγχο των δαπανών υγείας που γίνονται με την επίκληση της πανδημίας.

 

Παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις απευθείας αναθέσεις

«Πιστεύουν ότι τα χρήματα των κρατικών ταμείων δεν είναι όχημα για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, αλλά ο προσωπικός τους τραπεζικός λογαριασμός από τον οποίο μοιράζουν χρήμα σε ημέτερους και κολλητούς, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα», είπε και αναφέρθηκε ενδεικτικά σε

-Απευθείας αναθέσεις σε μπακάλικα και εταιρείες αλουμινίου για να παράγουν μάσκες.

-Απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες φύλαξης στην Πάτρα για φύλαξη κτηρίων στον Πειραιά.

-Απευθείας αναθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε εταιρείες φίλων και πολιτευτών της ΝΔ.

Διπλασιασμό των αποζημιώσεων ημερήσιας νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές.

-Εκατομμύρια στα κανάλια για μηνύματα που εκ του νόμου πρέπει μεταδίδουν δωρεάν.

«Το χειρότερο είναι ότι βιώνουμε την κρίση με μια κυβέρνηση ανίκανη, ανεύθυνη και κυνική, που είναι ιδεολογικά αντίθετη με το ΕΣΥ και στο πρόγραμμά της είχε τη συρρίκνωσή του», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

 

Για Γεραπετρίτη: Απουσία ενσυναίσθησης

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συμπεριφέρεται σα να απευθύνεται σε πολίτες με χαμηλή νοημοσύνη». «Τη μια μας είπαν ότι ευτυχώς που δε δαπανούν χρήματα στις ΜΕΘ γιατί θα ήταν πεταμένα λεφτά. Την άλλη ότι πανηγυρίζουν με τους πάνω από 100 θανάτους σε ημερήσια βάση γιατί ακόμη υπάρχουν χώρες με περισσότερους. Και σήμερα ήρθε και ο πιο κοντινός υπουργός στον Κ. Μητσοτάκη να μας πει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ευτυχώς που δεν έχουμε περισσότερες ΜΕΘ γιατί έτσι θα είχαμε περισσότερους νεκρούς, αφού η θνητότητα έχει ανέβει σχεδόν στο 50% για όσους νοσηλεύονται σε αυτές», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

«Πραγματικά δε ξέρω αν αυτές οι δηλώσεις είναι προϊόν του πανικού ή του αμοραλισμού και του κυνισμού τους. Δεν ξέρω αν προδίδουν τον ερασιτεχνισμό ή την ιδεοληψία τους. Αυτό που ξέρω όμως σίγουρα είναι ότι σε μια τόσο κρίσιμη για την ελληνική κοινωνία στιγμή η χώρα χρειαζότανε μια πιο σοβαρή κυβέρνηση. Πιο ταπεινή, με ενσυναίσθηση του βάρους της απώλειας της ζωής και της αγωνίας για τη μέση ελληνική οικογένεια. Μια κυβέρνηση με λιγότερες εμμονές ενάντια στο δημόσιο σύστημα υγείας. Και κυρίως μια κυβέρνηση με λιγότερη έπαρση και λιγότερη έγνοια για προπαγάνδα και ψεύτικη επικοινωνία και περισσότερη όρεξη για ουσιαστική δουλειά».

Αναφερόμενος στα εμβόλια ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για εμπόριο ελπίδας σημειώνοντας ότι «καλό θα ήταν, όσο και αν η ελπίδα είναι αναγκαία για κάθε συμπολίτη μας, όσοι έχουμε θέση ευθύνης να μην την εμπορευόμαστε ούτε να καλλιεργούμε έναν μη ρεαλιστικό εφησυχασμό».

 

Δώρο Χριστουγέννων και Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης

Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να ψηφιστούν «δύο τροπολογίες – ανάσα» για το Δώρο Χριστουγέννων και το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.

Για το Δώρο ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να αναλάβει το κράτος την πλήρη κάλυψη του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων, με βάση τον ονομαστικό τους μισθό.

Για την παροχή μέσα στο Δεκέμβρη του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί.

 

Το νέο ΕΣΥ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη ότι το κόμμα θα θέσει σε διαβούλευση ένα εναλλακτικό σχέδιο στον αντίποδα του σχεδίου Πισσαρίδη. Το σχέδιο αυτό μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει «τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ» με

-αυξημένες δαπάνες από το δημόσιο προϋπολογισμό, που πρέπει να φτάσει άμεσα το 7% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

-15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

-ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ξεκίνησε με τη δημιουργία 127 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα.

-αναμόρφωση του μισθολογίου και γενναίες αυξήσεις μισθών.

ΠΗΓΗ