Για «αποκαρδιωτική συνεδρίαση» τη Δευτέρα έκανε λόγο το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, αναφερόμενος στο περιστατικό με τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη.

Όπως είπε ο κ. Τασούλας, η Βουλή «δεν είναι ένα οποιοδήποτε μέρος όπου παίρνουμε τον λόγο για να πούμε ό,τι θέλουμε και να κάνουμε ό,τι θέλουμε», ενώ τόνισε ότι το απεριόριστο έχει σχέση μόνο με την ελευθερία και όχι με την ανοργάνωτη διεξαγωγή συζητήσεων. «Ο κανονισμός μας προφυλάσσει από το να γίνουμε ένα σώμα φωνασκούντων» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η τελική ευθύνη για τη διεξαγωγή των συζητήσεων ανήκει στο προεδρείο, που είναι διακομματικό, και υπάρχει ειδικό άρθρο στον κανονισμό που λέει ότι οι βουλευτές οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του προεδρείου.

Σε περίπτωση που οι βουλευτές νιώθουν ότι οι υποδείξεις του προεδρείου τους αδικούν, τόνισε ότι ο κανονισμός προβλέπει πώς λύνεται το θέμα, όμως «αυτό που δεν προβλέπεται είναι θέματα που ανάγονται στον κανονισμό να λύνονται με τρόπο αυτοδικίας και ακτιβιστικό», σημειώνοντας πως ο κ. Πολάκης «αντί να συμμορφωθεί προς την υπόδειξη και να καταφύγει στα μέσα κοινοβουλευτικής κριτικής…έκατσε όρθιος επί του ιερού αυτού βήματος παρεμποδίζοντας τη συνέχιση της διεξαγωγής της συζητήσεως».

«Δεν μπορεί αυτός που αισθάνεται ότι αδικείται να συμπεριφέρεται ως καταληψίας του ιερού βήματος της Βουλής» είπε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, έκανε λόγο για «αντισυνταγματική ενέργεια», υποστηρίζοντας πως ο Παύλος Πολάκης «δεν διέκοψε την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης». Επίσης μίλησε για πρακτικές «παλιάς δεξιάς» και είπε ότι ο κ. Πολάκης δεν ήταν εκτός θέματος.

O κ. Τασούλας απάντησε πως «σήμερα η χώρα και το κοινοβούλιο διοικούνται δημοκρατικά και ελεύθερα και δεν θα μετατρέψουμε ούτε τη χώρα ούτε το κοινοβούλιο σε κάτι τριτοκοσμικό. Με το ζόρι κόλαση δεν θα γίνει ούτε η Βουλή ούτε η χώρα».

«Κατάλυση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών δεν έκανα εγώ αλλά ο προεδρεύων χθες κ. Αθανασίου» είπε o ίδιος ο Παύλος Πολάκης.

Ο κ. Πολάκης, υποστήριξε ότι «εγώ δεν έκανα κατάληψη του βήματος, μας είπε ο κ. Αθανασίου να περιμένουμε να έρθετε για να μου κάνετε μομφή και εγώ σας περίμενα εδώ». Καταλόγισε στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ότι δεν ζήτησε από τον προεδρεύοντα να συνεχίσει την ομιλία του αλλά το είπε όταν ο κ. Αθανασίου είχε διακόψει τη συνεδρίαση και είχε φύγει από την έδρα.

Χαρακτήρισε «πραξικόπημα» αυτό που πήγε να γίνει χθες, δηλαδή την αφαίρεση του λόγου του και αναφορικά με την υπόθεση Novartis είπε «δεν θα σας ζητήσουμε συγνώμη κ. Γεωργιάδη». Υποστήριξε ότι η υπόθεση Novartis, είναι μια δημόσια υπόθεση και όχι ιδιωτική και ότι έχει σχέση με το επενδυτικό νομοσχέδιο γιατί αυτό «είναι η οργάνωση του πλαισίου της νέας διαφθοράς την επόμενη περίοδο. Γιατί από όλες τις διατάξεις του βγαίνει ότι ενισχύετε τους ισχυρούς για να γίνουν ισχυρότεροι και να υλοποιήσετε το σχέδιο ότι θέλετε να καταστρέψετε τους μικρομεσαίους».

«Η πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης Novartis είναι για μένα το μεγαλύτερο παράσημο στην πολιτική μου πορεία», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σχετικά με το χθεσινό επεισόδιο στην Ολομέλεια με τον Παύλο Πολάκη. «Επτά εισαγγελείς δεν βρήκαν ούτε καν μια αποχρώσα ένδειξη εναντίον μου» είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε «λυπούμε που δεν είχαν την έγκριση του εθνικού εισαγγελέα Πολάκη».

«Με τον Πολάκιο βούρκο δεν θα ασχοληθώ ξανά» είπε και προανήγγειλε ότι θα καταθέσει αγωγή. «Εκεί θα έρθει» είπε «και θα εξηγήσει στο δικαστήριο γιατί ο εισαγγελέας του οικονομικού εγκλήματος που με αρχειοθέτησε έκανε κάτι παράνομο και του εύχομαι καλή τύχη στο δικαστήριο».

Ο κ. Γεωργιάδης, ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει αυτό που του είπε ο κ. Πολάκης προχθές στο καφενείο, ότι «όπως εύκολα οι υποθέσεις μπαίνουν στο αρχείο, τόσο εύκολα ανασύρονται» λέγοντας «έχετε σκοπό να δίνετε εντολές στη Δικαιοσύνη για το τι θα κάνει; Και μετά μας μιλάτε για κράτος δικαίου;»

Για τη χθεσινή διακοπή της συνεδρίασης, χαρακτήρισε τη χθεσινή συμπεριφορά του κ. Πολάκη«τραγωδία» λέγοντας πως «μόνο η Χρυσή Αυγή έχει κάνει παρόμοια», και πως «είναι πράγματι εξαιρετικά δηλωτικό ποιοι είστε και ευκρινές για τον ελληνικό λαό τι θα θέλατε πραγματικά να κάνατε εάν ερχόταν αυτή η δεύτερη φορά…».

Καταθέτοντας στα Πρακτικά την πράξη αχρειοθέτησης της υπόθεσής του για τη Novartis είπε ότι την είχε μαζί του από χθες για να την καταθέσει, παρότι αυτή έχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα γι′ αυτό και η Δικαιοσύνη δεν την δίνει σε κανέναν πλην του ενδιαφερόμενου. Συνεπώς, πρόσθεσε, η ΑΚΕ που χθες κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε εκ των προτέρων ότι είναι παράνομη, «δείχνετε το ήθος σας» είπε.

Χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για το κράτος Δικαίου λέγοντας ότι σε ένα τέτοιο κράτος οι διαφορέςδεν λύνονται«με τσίγκινα σωβρακάκια, αλλά με τον θεσμικό τρόπο» και ρωτώντας «εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν συστήσατε προκαταρτική των πραγμάτων Επιτροπή για τη Novartis και στείλατε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη;» σημείωσε: «Τώρα, που η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε […] ότι δεν υπάρχουν ούτε καν αποχρώσες ενδείξεις για να κατηγορηθώ, όχι για το εάν είμαι αθώος -αθώος είμαι έτσι και αλλιώς- εσείς ακόμα εδώ συζητάτε εάν είμαι ένοχος για τη Novartis».

ΠΗΓΗ