Με υψηλούς προσκεκλημένους τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ξεκινά το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με προεδρεύοντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η Σύνοδος αναδεικνύει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ως συνδιαμορφωτή των συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της περιοχής σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, καθώς και της Θεσσαλονίκης ως κέντρου της περιοχής.

Παράλληλα, αποτελεί ευκαιρία για σημαντικές διμερείς επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μία χρονική στιγμή που η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση. Η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι θα αναδεικνύει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα διεθνή φόρα και αυτό αναμένεται να γίνει και σε αυτή την Σύνοδο.

Στις συζητήσεις που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τους Σαρλ Μισέλ και Όλαφ Σολτς –οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του- θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα αναφερθεί στις τουρκικές απειλές και στην επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας. Ανάλογες συζητήσεις αναμένεται να γίνουν και με άλλους ηγέτες που συμμετέχουν στην Σύνοδο, ενώ θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενόψει και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 23 και 24 Ιουνίου. Θέματα που είναι ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου, είναι η ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

Στην Σύνοδο, η οποία πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη συγκυρία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, συμμετέχουν αποκλειστικά οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Κόσοβο με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας και την προετοιμασία των συμμετεχόντων για την ενσωμάτωση στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς.

Συμμετέχοντες στη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκτός από την Ελλάδα, είναι η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, το Κόσοβο, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία, η Τουρκία.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης, ενώ την Τουρκία θα εκπροσωπήσει υφυπουργός.

Η SEECP, ατύπως γνωστή και ως «Διαβαλκανική», ιδρύθηκε το 1996 με ελληνική και βουλγαρική πρωτοβουλία. Η πρώτη της Σύνοδος έλαβε χώρα στην Κρήτη το 1997.

ΠΗΓΗ