Μεγάλη σύγχυση επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης για το εάν θα ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά τη Δευτέρα, με πολλούς αξιωματούχους να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τελικά, και το υπουργείο να επιμένει για την δια ζώσης λειτουργία τους.  

Το πρωί η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ είπε αναφορικά για τα σχολεία και το λιανεμπόριο ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις εισηγήσεις της Επιτροπής.  

Ήδη από νωρίς σήμερα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ακόμη και αιφνιδιαστικά. Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα αρχίζει να επιβαρύνεται και πάλι, ειδικά και μετά τις εικόνες συνωστισμού έξω από μερικές εκκλησίες για την εορτασμό των Θεοφανείων, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να εκφράζουν σοβαρούς φόβους για νέα επιδείνωση της κατάστασης, με ακόμη χειρότερα δεδομένα από όσα έχουμε ζήσει μέχρι τώρα.

«Δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της», είπε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη. «Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα», τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σημείωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των σχολείων και η επαναλειτουργία με κάποιον τρόπο του λιανεμπορίου. Θα εξαρτηθεί, όμως, από τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις εισηγήσεις της Επιτροπής. 

Σημειώνεται ότι η επιτροπή συνεδριάζει εκ νέου αύριο. 

Στο ίδιο ύφος και οι δηλώσεις που έκανε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας ότι αν αλλάξει η εισήγηση της Επιτροπής για τα σχολεία, αυτό θα προέρχεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα

 «Η εισήγηση της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι να ανοίξουν κατ’ αρχάς τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία. Από εκεί και πέρα, όπως είπε σωστά ο Υπουργός, ο κύριος Γεραπετρίτης, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνονται πάντα ad hoc και με βάση την κατάσταση η οποία επικρατεί στη χώρα. Και είναι προφανές ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Κάναμε μία τιτάνια προσπάθεια να πάμε μαζί με την ελληνική κοινωνία όλους αυτούς τους μήνες. Είναι επιτυχημένη αυτή η προσπάθεια. Ο κόσμος ακούει τους ειδικούς, ακούει το Υπουργείο Υγείας, ακούει την Κυβέρνηση και έχει συμβαδίσει μαζί τους σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο από άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη. Και αυτό θα θέλαμε να το προασπίσουμε μέχρι το τέλος αυτής της προσπάθειας.

Αν αλλάξει το ο,τιδήποτε, αυτό θα προέρχεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις που κάνει μόνιμα η Επιτροπή».

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, το υπουργείο Παιδείας, με νέα του ανακοίνωση, ξεκαθάριζε ότι τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα, δια ζώσης. 

 Και εμείς αναρωτιόμαστε: τι ισχύει τελικά;  

ΠΗΓΗ