Η διαχείριση των προβλημάτων του εμβολίου της Astra Zeneca από τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ δείχνει πως δεν υπάρχουν σταθερά σχέδια αντιμετώπισης των προβλημάτων της πανδημίας και ότι αυτή η γενικευμένη σύγχυση θα εξακολουθήσει να αναπαράγεται.

Ποια είναι τα νέα μέτωπα της πανδημίας που ανοίγονται το επόμενο διάστημα; 

Ετερόλογος εμβολιασμός 

Ο ετερόλογος ή μικτός εμβολιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη. Με ενδεικτικότερη περίπτωση αυτή του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ο οποίος θα κάνει την δεύτερη δόση του εμβολιασμού του, όχι με Astra Zeneca αλλά με άλλο εμβόλιο. Στόχος του να προτρέψει όσους έκαναν την πρώτη δόση με Astra Zeneca να εμβολιαστούν πλήρως, ακόμα και με άλλο εμβόλιο. 

Με την σειρά της η ΕΜΑ δηλώνει ότι δεν έχει επαρκή στοιχεία για να κρίνει αν ο ετερόλογος εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός, ή μπορεί να δημιουργεί προβλήματα. Είναι άγνωστο το τι θα κάνουν οι εθνικοί οργανισμοί φαρμάκου. 

Το μέτωπο έχει ανοίξει. 

Μάσκες σε εξωτερικούς χώρους 

Η Γαλλία αποφάσισε να καταργήσει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Η Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Όσοι εναντιώνονται σε αυτή την λογική, μιλούν για την ινδική μετάλλαξη, την ανάγκη συνέχισης της προστασίας κλπ.

Υπάρχουν κάποια επιστημονικά δεδομένα τα οποία σε συνδυασμό με την πρόοδο του εμβολιασμού οδηγούν στην χαλάρωση της χρήσης της μάσκας; Ή λόγω της μείωσης των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, λόγω των καλοκαιρινών συνθηκών, οι πολίτες εφησυχάζουν και δεν θέλουν να τις φορούν; Ή επειδή ο τουρισμός πρέπει να λειτουργήσει ανεμπόδιστος; Και τι θα γίνει αν υπάρξουν αυξήσεις των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι, λόγω του πολλαπλασιασμού των εστιών υπερμετάδοσης; 

Το μέτωπο είναι ανοικτό. 

Η επόμενη φάση του εμβολιασμού 

Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι τα εμβόλια βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, άρα είναι περιορισμένης χρονικής ισχύος. 

Το ερώτημα είναι πότε θα γίνει η επόμενη δόση του εμβολίου. Μετά από πόσο χρονικό διάστημα από την δεύτερη δόση. Αυτό το διάστημα θα το καθορίσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες; Η ΕΜΑ και οι εθνικοί οργανισμοί; Γιατί δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα; 

Το μέτωπο είναι ανοικτό. 

Το επόμενο lockdown 

Μπορεί να υπάρξει επόμενο lockdown; 

Το μέτωπο είναι ανοικτό. 

Η δύσκολη θέση της πολιτικής 

Οι πολιτικές επιλογές μίας κυβέρνησης, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα έπρεπε να βασίζονται στα δεδομένα και τα αποτελέσματα της επιστήμης, που στην συγκεκριμένη περίπτωση της πανδημίας χρησιμοποιεί μία πειραματική μέθοδο.

Το προηγούμενο όμως δεν ισχύει. Όλο και περισσότερο οι κυβερνήσεις και οι αντιπολιτεύσεις τείνουν να ικανοποιήσουν τις πιέσεις των πολιτών, απομακρυνόμενες από την επιστήμη. Αλλά και η επιστήμη δεν είναι ενιαία στις απόψεις της, έχει δείξει μεγάλα ρήγματα στο εσωτερικό της. 

Στην μεγάλη πλειοψηφία τους, οι πολίτες επιζητούν την βεβαιότητα. Στην περίπτωση της πανδημίας, η πολιτική (είτε κυβέρνηση, είτε αντιπολίτευση) έδειξε ότι δεν μπορεί να παράσχει αυτή την βεβαιότητα. Η επιστήμη μπορεί, αλλά σε αυτή την φάση λειτουργεί πειραματικά, άρα χρειάζεται χρόνο. 

Αφού δεν έχει την δυνατότητα παροχής βεβαιότητας, μπορεί η πολιτική να παράσχει αποτελεσματικές λύσεις, έστω βραχυχρόνιες; Ναι, αλλά αυτό χρειάζεται χρόνο, στρατηγική και θυσίες. 

Χρόνος δεν υπάρχει. Στρατηγική έχουν όλα τα κόμματα; Θυσίες, από ποιες κοινωνικές ομάδες και με ποια ανταποδοτικότητα;

Όλα αυτά τα μέτωπα είναι ανοικτά. Αν προστεθούν και τα προηγούμενα, είναι δυνατή η αναπαράσταση του τοπίου των συγκρούσεων μέχρι το φθινόπωρο. 

Αυτή η αδυναμία παροχής βεβαιότητας και αποτελεσματικότητας από την πλευρά της πολιτικής, ενισχύει τις δυνάμεις του ανορθολογισμού.

Ο ανορθολογισμός έχει βεβαιότητες που προκύπτουν από την ανορθολογική θεώρηση του κόσμου, αλλά έχει και τις δυνατότητες να τις διαχέει σε μεγάλες μάζες του πληθυσμού. Και αντεπιτίθεται. 

Οι κυβερνήσεις και οι αντιπολιτεύσεις έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα πολλαπλά μέτωπα της πανδημίας, αντιπαρατιθέμενες πάνω σε αβεβαιότητες. Ο ανορθολογισμός ενισχύεται και οι αδυναμίες των πολιτικών κομμάτων να τον αντιμετωπίσουν, γίνονται όλο και πιο εμφανείς. 

Τα μέτωπα είναι προσδιορισμένα, ίσως να υπάρξουν και άλλα. Οι συγκρούσεις μπορεί να ξεκινήσουν.

Καλό καλοκαίρι.

ΠΗΓΗ