Ο Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989», αναφέρθηκε στην τακτική που εφαρμόζει ο Ταγίπ Ερντογάν. «Οσο περισσότερο απομονωμένος αισθάνεται από τη Διεθνή Κοινότητα και όσο περισσότερο αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα, ακολουθώντας αυτήν την εξωτερική πολιτική και αυτήν την πολιτική ενίσχυσής της σε όλα τα επίπεδα, αναβαθμίζει το κύρος της και ενισχύει την απήχηση των απόψεών της, τόσο ο κ. Ερντογάν αισθάνεται την ανάγκη να κορυφώσει αυτή την προκλητική ρητορική με ανιστόρητους ισχυρισμούς, με έωλους μύθους, που δεν μπορούν να βρουν απήχηση πουθενά και που δεν μπορούν να σταθούν απέναντι στις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «τίποτα και κανένας δεν μπορεί να πλήξει την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πουθενά».

«Θετικό όταν οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί εκπέμπουν το μήνυμα ότι τίποτα και κανείς δεν μπορεί να απειλήσει την Ελλάδα»

Ο Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε την ανάγκη εθνικής συσπείρωσης απέναντι στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, τονίζοντας ότι «χρειάζεται ευθύνη, εθνική συσπείρωση. Χρειάζεται όλοι μας τόσο με το λόγο μας, όσο και με το έργο μας, να στηρίζουμε τουλάχιστον εκείνες τις πολιτικές που εξασφαλίζουν ότι η χώρα ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στην οποιαδήποτε πρόκληση δεχθεί».

Επίσης αναφέρθηκε στις δηλώσεις άλλων πολιτικών αρχηγών, όπως του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη που έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην τουρκική πλευρά.

«Πάντοτε είναι θετικό όταν οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί εκπέμπουν το μήνυμα ότι τίποτα και κανείς δεν μπορεί να απειλήσει την Ελλάδα. Το να δίνουμε την εικόνα μιας ομόθυμης αντίδρασης απέναντι σε οποιεσδήποτε προκλήσεις, είναι χωρίς αμφιβολία θετικό. Αλλά αυτή η γραμμή και αυτή η στρατηγική για να έχει συνέχεια θα πρέπει να συνοδεύεται από μία πολιτική αντίληψης ότι η άμυνα της χώρας είναι αυτοσκοπός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η θεωρία του αναθεωρητισμού που επιχειρεί να χτίσει σιγά σιγά η Άγκυρα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν.

«Έχει αυτοεγκλωβιστεί ο Ερντογάν»

«Ο κ. Ερντογάν μπορεί να θέλει να αποπροσανατολίσει το ενδιαφέρον του λαού του από την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Μπορεί να έχει στραμμένο το βλέμμα του στις εκλογές του χρόνου, που οι δημοσκοπήσεις λένε ότι δεν πάει καλά. Μπορεί να θέλει να διεκδικήσει περισσότερα πράγματα από το ΝΑΤΟ. Θέλει συνεχώς να προκαλεί. Έχει αυτοεγκλωβιστεί και αυτός και η Τουρκία σε έναν λαβύρινθο, σε αδιέξοδα, που δεν οδηγούν πουθενά. Γι’ αυτό κι εμείς τον ενθαρρύνουμε να αφήσει αυτή την τακτική και να αντιληφθεί ότι ένας είναι ο δρόμος: να αναγνωρίσει αυτά που ισχύουν, να αναγνωρίσει Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο και να αντιμετωπίσουμε μαζί κοινές προκλήσεις που υπάρχουν, που έχουν δημιουργήσει και οι κατακλυσμιαίες αλλαγές που έφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου, ξεκαθαρίζοντας ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν παρασύρεται σε ακρότητες.

ΠΗΓΗ