Με αναφορά στην περιοδική ενημέρωση που θα γίνεται από τη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε το μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Όπως εξήγησε, «στο νέο περιβάλλον που διαμόρφωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία η γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία της Βόρειας Ελλάδας είναι αναβαθμισμένη» και συμπλήρωσε ότι «υλοποιούνται έργα και πολιτικές που στόχο έχουν να απελευθερώσουν την υπολανθάνουσα δυναμική της Θεσσαλονίκης και να προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες οικονομικής, τεχνολογικής, πολιτισμικής, αλλά και κοινωνικής ανάπτυξης της πόλης».

Βασικό θέμα της ενημέρωσης από τον Γιάννη Οικονόμου ήταν η πρόσφατη ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης στη μάχη κατά της ακρίβειας. «Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν απαλείφουν τις επιπτώσεις της κρίσης στα νοικοκυριά. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι αδύνατο. Κανένα ευρωπαϊκό Κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του το μέγεθος της κρίσης», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ επανέλαβε το πακέτο στήριξης που εξειδίκευσαν χθες οι αρμόδιοι υπουργοί, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα, «ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών για σταθερότητα και ασφάλεια μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας», εξηγώντας παράλληλα ότι δόθηκε έμφαση στην προστασία των πλέον ευάλωτων. Απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης σχετικά με την πιθανότητα περαιτέρω ενίσχυσης των μέτρων στήριξης, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι «έχει γίνει ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει». Σημείωσε όμως ότι «η κυβέρνηση έχει παράσχει και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις, φροντίζοντας παράλληλα να μην διαλυθούν τα δημόσια οικονομικά».

Ο Γιάννης Οικονόμου μετά από ερώτηση σχετική με τον ΕΦΚ, εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην παρέμβει στον ΕΦΚ γιατί η βούληση είναι βοηθήσει περισσότερο αυτούς που έχουν ανάγκη. «Δεν είναι απολύτως ακριβές ότι η αυξημένη τιμή φέρνει αυξημένα έσοδα μέσω του ΕΦΚ. Δεν υπάρχουν περισσότερα έσοδα τα οποία η κυβέρνηση τα κρατά και δεν τα αποδίδει στην κοινωνία».

«Άμεση ανάγκη να παρέμβει η Ευρώπη στο θέμα της ενέργειας»

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «πρόκειται για πανευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση». Ο κ. Οικονόμου εστίασε στην Σύνοδο των 4 ηγετών των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στην οποία λαμβάνει μέρος –μέσω τηλεδιάσκεψης- και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και στο «Σχέδιο Έξι Σημείων» που έχει καταθέσει ο πρωθυπουργός στη Κομισιόν. Όπως είπε, έγινε ρητή αναφορά στην ανακοίνωση της Κομισιόν στην οποία μάλιστα αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα ότι θα εξεταστεί ως επιλογή ένα πλαφόν στις τιμές διεθνούς του φυσικού αερίου, ανάμεσα στις υπόλοιπες προτάσεις οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, είμαστε στην σωστή πλευρά της Ιστορίας»

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στέκεται στην σωστή πλευρά της Ιστορίας ενώ πρόσθεσε: «Η Ελλάδα στέκεται απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό, σε κάθε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Έχουμε επιλέξει εδώ και αιώνες να πορευόμαστε στο δρόμο της αρετής και δεν θα αλλάξουμε πορεία τώρα. Και αυτό δεν είναι μόνο επιλογή αρχών, αλλά και ο μόνος δρόμος να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια και εθνικά μας συμφέροντα». Ερωτώμενος για την πιθανότητα αποστολής επιπλέον στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα – για αποστολή S-300 έγινε η ερώτηση- ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποια τέτοια σκέψη και ότι «συστήματα εξοπλιστικά που κρίνονται αναγκαία για την άμυνα της χώρας δεν μπαίνουν στην ατζέντα μιας συζήτησης αν επανέλθει το ζήτημα να στείλουμε εξοπλισμό».

«Δεν υπάρχει θέμα κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού»

Μεταξύ άλλων υπήρξε ερώτηση για το τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση αν κατατεθεί πρόταση κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Αφού ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι «δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα ότι τελείωσε ο κορονοϊός. Όσοι είναι ανεμβολίαστοι εξακολουθούν να κινδυνεύουν», πρόσθεσε ότι δεν έχει ανοίξει θέμα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και ότι αν και όταν τεθεί, η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί.

ΠΗΓΗ