Στην έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου που θα γίνει αύριο 21/6, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα στήριξης απέναντι στις ανατιμήσεις των καυσίμων και στις 15:00 θα γίνει η εξειδίκευση τους από τους αρμόδιους υπουργούς.

Οι τελικές αποφάσεις ελήφθησαν σήμερα το πρωί, μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν θα έχουν ισχύ έως το τέλος Σεπτεμβρίου και αναμένεται ένα διευρυμένο fuel pass, με περισσότερους δικαιούχους. Το ποσό επιδότησης με το οποίο θα στηριχθούν οι καταναλωτές ενδεχομένως θα κυμανθεί κοντά στα 60 ευρώ, μπορεί και λίγο παραπάνω.

Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα το ποσό της επιδότησης έφτανε από 40 έως 50 ευρώ. Ειδική πολιτική, με επιπλέον επιδότηση, θα υπάρξει για τους κατοίκους των νησιών.

«Την ίδια στιγμή συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έλεγχοι στην αγορά», τόνισε κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ ο κ. Οικονόμου, εξηγώντας ότι «με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχωρά η σφράγιση πρατηρίων, που κατέχουν, διακινούν και εμπορεύονται νοθευμένα καύσιμα, ενώ θα υπάρχει και δημοσιοποίηση των στοιχείων τους για να ενημερώνεται η κοινωνία και το καταναλωτικό κοινό. Οι ημέρες σφράγισης, ανάλογα με την ποσότητα των νοθευμένων καυσίμων που θα προκύπτουν από τον εργαστηριακό έλεγχο του Γενικού Χημείου του Κράτους θα κυμαίνονται από τις 10 μέχρι και τις 90 ημέρες. Σημειώνεται ότι σε κάθε πρατήριο που θα σφραγίζεται λόγω νοθείας θα μπαίνει ταινία στην οποία θα αναγράφεται εμφανώς στα ελληνικά και τα αγγλικά ότι το πρατήριο σφραγίζεται λόγω νοθείας».

Power Pass και Πρόγραμμα Αντικατάστασης Ενεργοβόρων Συσκευών

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη διεύρυνση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, καθώς και για την πλατφόρμα Power Pass μέσω του vouchers.gov.gr , που άνοιξε την Παρασκευή και που μέχρι πριν από λίγη ώρα έχει δεχθεί περισσότερες από 250.000 αιτήσεις. Παράλληλα μίλησε και για το Πρόγραμμα Αντικατάστασης Ενεργοβόρων Συσκευών που ανακοινώθηκε το πρωί και που θα είναι σε ισχύ έως τις 5 Ιουλίου. «Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και προβλέπει επιδοτήσεις 30% έως 50% για την αγορά καινούργιων συσκευών με χαμηλότερη κατανάλωση. Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη. Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑμεΑ. Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να υποβάλλουν κανένα δικαιολογητικό, αλλά το μόνο που θα χρειάζεται είναι οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό τους τηλέφωνο. Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί και συμμετέχει στο πρόγραμμα, ενώ θα είναι υποχρεωμένος να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση», εξήγησε ο Γιάννης Οικονόμου.

Με ποιες θέσεις κατεβαίνει η Ελλάδα στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ και η ελληνική απάντηση στην Άγκυρα

Σε ερώτηση που δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με την στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και στο τι θα υποστηρίξει απέναντι στους προκλητικούς και ανιστόρητους τουρκικούς ισχυρισμούς, ο κ. Οικονόμου έδωσε το στίγμα των θέσεων που θα τονίσει η ελληνική πλευρά: «Την ανάγκη σταθερότητας και την πλήρη εφαρμογή των Συνθηκών που έχουμε υπογράψει και του Διεθνούς Δικαίου».

Παράλληλα σημείωσε ότι πάντα η Ελλάδα στα διεθνή φόρα που συμμετέχει, κάνει ότι είναι πρόσφορο θέτοντας ζητήματα που σχετίζονται με εθνικά θέματα, ή με θέματα της Συμμαχίας ή της Ε.Ε.

Απαντώντας ουσιαστικά στις νέες κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερτογάν κατά της Ελλάδας σχετικά με την αντιμετώπιση των προσφύγων από την ελληνική πλευρά, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε: «Σε ό,τι αφορά τις ανυπόστατες και αστήρικτες κατηγορίες για το θέμα των μεταναστών η χώρα μας απαντά με πράξεις που σώζουν ζωές στο Αιγαίο και στον Έβρο. Θα είναι καλύτερα εάν οι Τούρκοι στρέψουν την προσοχή τους στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών», ενώ μιλώντας για την αλλαγή ρητορικής του Τούρκου προέδρου τόνισε: «δεν είναι δική μας δουλειά να ερμηνεύουμε τον κ. Ερντογάν. Η θέση μας είναι να αναδεικνύουμε οποιαδήποτε κατασκευή δεν μπορεί να σταθεί στην πραγματικότητα των Συνθηκών και την αλήθεια στο προσφυγικό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής πλευράς, που είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία αλλά και χωρίς καμία υποχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

«Η ενίσχυση της ακροδεξιάς στη Γαλλία πρέπει να μας προβληματίσει όλους»

Απαντώντας σε ερώτηση για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και για το πως το ερμηνεύει το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «η ενίσχυση της ακροδεξιάς στη Γαλλία είναι μία εξέλιξη που πρέπει να μας προβληματίσει όλους», συμπληρώνοντας ότι «βλέπουμε που οδηγεί ο λαϊκισμός». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι οι προκλήσεις και τα διακυβεύματα απαιτούν σταθερότητα, τόσο για τη διαχείριση των προβλημάτων όσο και για την υπέρβαση της κρίσης και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η σταθερότητα να προκύψει μέσα από τον σχηματισμό σταθερής και ισχυρής κυβέρνησης στη Γαλλία. Όσο για την Ελλάδα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την απάντηση αυτών των προβλημάτων χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική πολιτική της χώρας και με τρόπο που να παράγεται απτό αποτέλεσμα για την ελληνική κοινωνία.

Διάσωση μεταναστών από ναυάγιο ανοιχτά της Μυκόνου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην επιχείρηση που έκανε το Λιμενικό Σώμα, προκειμένου να διασώσει πάνω από 108 μετανάστες, ανάμεσά τους 21 παιδιά, που είχαν αφεθεί στην τύχη τους μεσοπέλαγα, ανοιχτά της Μυκόνου.

«Για μια ακόμη φορά με παρέμβαση του Λιμενικού Σώματος σώθηκαν ανθρώπινες ζωές που αδίστακτα κυκλώματα διακινητών θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα. Να σημειώσω ότι ουδείς από το σύνολο των ανθρώπων που διεσώθησαν δεν έφεραν σωσίβιο, ενώ το ιστιοφόρο σκάφος που τους μετέφερε δεν είχε κανένα σωστικό εξοπλισμό. Η Κυβέρνηση συγχαίρει δημοσίως το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος για την αυταπάρνηση που διαρκώς δείχνουν και για τη φύλαξη των συνόρων μας, αλλά και για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο. Η επιχείρηση αυτή που πραγματοποίησαν οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος αποτελεί μια ακόμη αποστομωτική απάντηση στους κατά σύστημα συκοφάντες τους, αλλά και σε όσους αβαντάρουν τους συκοφάντες αυτούς. Εκείνοι που πολύ εύκολα ασκούν απερίσκεπτη και κριτική στο ελληνικό Λιμενικό Σώμα, ας δουν τα πραγματικά περιστατικά και ας στρέψουν την προσοχή τους στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών και όσων τους καλύπτουν. Η Ελλάδα απαντά με πράξεις στην εύκολη και άδικη κριτική που κάποιοι κάνουν με λόγια. Και ένα δράμι πράξης αξίζει όσο τόνοι θεωρίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

ΠΗΓΗ