Σε νέα πρόκληση προέβη η Τουρκία το Σάββατο, κατηγορώντας την Ελλάδα πως «προκαλεί» με δεσμεύσεις περιοχών σε Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο και αυξάνει την ένταση.

Αναφερόμενος σε ελληνική ΝΟΤΑΜ, ο Χαμί Αξόι, εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, είπε πως «η θέση μας ως προς την επανεκκίνηση όλων των καναλιών διαλόγου με την Ελλάδα, ειδικά τις διερευνητικές συνομιλίες, χωρίς προϋποθέσεις, παραμένει αμετάβλητη. Ωστόσο βλέπουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τα προκλητικά βήματα κλιμάκωσης στην περιοχή. Τελευταίο παράδειγμα είναι η ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Ελλάδα με την οποία δέσμευσε 15 περιοχές στρατιωτικών ασκήσεων, περιλαμβανομένων των νησιών υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης, που μπλοκάρουν το Αιγαίο και ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Μεσογείου από τις 4 Ιανουαρίου ως τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Καλούμε την Ελλάδα να ενεργήσει με κοινή λογική και υπευθυνότητα συμβάλλοντας στις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, εντός του πλαισίου των καλών σχέσεων γειτονίας».

Απαντώντας στους τουρκικούς ισχυρισμούς, ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν σχετικά με την έκδοση της ΝΟΤΑΜ Α3521/20 ότι αφορά τον προγραμματισμό της άσκησης Τρίαινα στις ίδιες περιοχές, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεσμεύονται εδώ και χρόνια. «Οι περιοχές δεσμεύονται χωριστά και όχι όλες ταυτόχρονα, για συγκεκριμένες μέρες και ώρες και όχι για το σύνολο της περιόδου 4 Ιανουαρίου-26 Φεβρουαρίου 2021 όπως λανθασμένα και παραπλανητικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ. Οι συγκεκριμένες περιοχές που δεσμεύονται, καθώς και η χρονική περίοδος στις οποίες ισχύει η δέσμευση προκύπτουν ξεκάθαρα από το κείμενο της ανωτέρω ΝΟΤΑΜ».
«Αναφορικά με τις αιτιάσεις για δήθεν αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου, οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και ως εκ τούτου απορρίπτονται στο σύνολο τους οι τουρκικές αιτιάσεις, οι οποίες το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να δημιουργούν περαιτέρω ένταση» τονίζουν οι ελληνικές πηγές.
«Η Ελλάδα επιθυμεί ένα εποικοδομητικό διάλογο με βασικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας για το μοναδικό ζήτημα που υφίσταται μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ήτοι την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.Τέλος, επισημαίνεται για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα επιδιώκει την αποκλιμάκωση και καλεί την Τουρκία να απέχει από μονομερείς παράνομες και προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες» καταλήγουν οι εν λόγω πηγές.

ΠΗΓΗ