Ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και των εξαγωγών των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία έθεσε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

«Για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Σημείωσε δε πως η ρύθμισή του είναι ζήτημα αρχής, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες και θα βελτιώσει σημαντικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Ακόμη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι έθεσε το ζήτημα των εξαγωγών γερμανικού πολεμικού υλικού και κυρίως των υποβρυχίων.

Σημείωσε πως η ελληνική θέση είναι σαφής: «Τα υποβρύχια αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων». Υπενθύμισε δε πως η Τουρκία παρότι μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, κατέχει παράνομα έδαφος κράτους μέλους ΕΕ, της Κύπρου.

Ανέφερε δε πως η Ελλάδα έχει τα ίδια υποβρύχια, αλλά δεν απειλεί τους γείτονές της και δεν είναι αναθεωρητική δύναμη.

«Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», ξεκαθάρισε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

«Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Είναι σημαντικό τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιλύουν τις συγκρούσεις τους μέσω του διαλόγου, δήλωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, αναφερόμενη στις ελληνοτουρκικές εντάσεις.

«Εντάσεις εντός της συμμαχίας – αυτό ακριβώς θέλει ο Ρώσος πρόεδρος», είπε η Μπέρμποκ, η οποία πρόσθεσε ότι θα επαναλάβει το μήνυμά της κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Τουρκία αργότερα την Παρασκευή.

Ο Ν. Δένδιας επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι «πάντα έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία, αλλά για διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)

ΠΗΓΗ