EUROKINISSI/POOL SOOC IMAGES/ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΑΣ

.

Στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου και την ενημέρωσε για την πορεία της πανδημίας αλλά κυρίως για το θέμα του εμβολίου.

Τονίζοντας ότι από την στιγμή που είναι εγκεκριμένο από όλους τους αρμόδιους φορείς το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση του ότι θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν. «Εγώ προσωπικά, όπως έχω δεσμευτεί, θα εμβολιαστώ την πρώτη ημέρα που το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα, καλώς εχόντων των πραγμάτων στις 27 του μήνα», είπε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την επιχείρηση «Ελευθερία», δηλαδή για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

«Έχουμε κάνει πάρα πολύ μεγάλη δουλειά υποδομής. Προφανώς είναι μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση. Θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρχουν δυσκολίες οι οποίες θα πρέπει να ξεπεραστούν στην πορεία και θα πρέπει να ζητήσουμε από τώρα την κατανόηση των συμπολιτών μας, εφόσον προκύψουν τέτοιου είδους προβλήματα. Το πιο βασικό όμως είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι πρέπει να εμβολιαστούν», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο πρωθυπουργός ανάφερε ότι είναι αισθητά καλύτερη τις τελευταίες ημέρες, προσθέτοντας όμως ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί τις ημέρες των εορτών ώστε να μην βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση του ιού στις αρχές 2021. Παράλληλα, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις συναθροίσεις σε σπίτια κατά την εορταστική περίοδο, τονίζοντας ότι τις γιορτινές μέρες οι πολίτες πρέπει να τις περάσουν σε όσο το δυνατόν πιο στενό οικογενειακό κύκλο. «Θέλω να πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα συμμορφωθούν με αυτές τις προσταγές, τις παροτρύνσεις των ειδικών, διότι αυτή τη στιγμή εκεί πέρα εντοπίζουμε τη βασική πηγή ανησυχίας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης αναφέρθηκε και στο click away, εκτιμώντας ότι έχει λειτουργήσει αρκετά ικανοποιητικά καθώς έχει επιτρέψει στην αγορά να κινηθεί καλύτερα απ’ ό,τι αν υπήρχε αποκλειστική εξάρτηση από τις παραδόσεις των εταιρειών courier. «Και δίνει μία ανάσα σε όλα τα καταστήματα, όχι μόνο στα μεγάλα αλλά και στα μικρά, τα οποία μπορούν να καλύψουν έστω  ένα ποσοστό του τζίρου που θα έχαναν εάν ήμασταν τελείως κλειστοί», ανέφερε ο πρωιυπουργός.

Στην τοποθέτηση της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι στις φετινές γιορτές πρέπει «να μείνουμε πραγματικά όσο γίνεται πιο μόνοι στο μικρό πυρήνα της οικογένειας προστατεύοντας τους μεγαλύτερους, προστατεύοντας  τα παιδιά τους γονείς τους, ο καθένας τους φίλους του, ο ένας τον άλλον».

Όπως είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτό το οφείλουμε κυρίως στους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο, στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. «Το να επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας δυσβάσταχτα σ΄ αυτή τη συγκυρία θα είναι προβληματικό και ανεύθυνο. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι το κατανοούμε αυτό», υπογράμμισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στο εμβόλιο.

«Το θετικό είναι το φως που βλέπουμε στην άκρη αυτού του δύσκολου δρόμου. Κυρίως με  τα εμβόλια για τα οποία γίνεται λόγος αυτή τη στιγμή και όλη  η Ευρώπη προετοιμάζεται να παραλάβει μετά την έγκριση τους. Μπορεί όλοι να έχουμε  πιεστεί πολύ -και κάποιοι περισσότερο από άλλους-  αλλά σύντομα  θα έχουμε  ένα θετικό αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και  ελπίζω ότι θα είναι κατανοητά από όλους η σημασία και η σπουδαιότητα του εμβολιασμού».

«Αντιλαμβάνομαι, παρακολουθώ και στην υπόλοιπη Ευρώπη,  ότι  είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα αυτό και ο προγραμματισμός του, αλλά ας ελπίσουμε ότι θα πάνε όλα καλά. Σ΄ αυτή τη συγκυρία είναι το πιο σημαντικό που έχουμε μπροστά μας κι ελπίζω  όλοι  να το αντιληφθούμε», κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ