Dimitris Papamitsos

Mitsotakis – Sakellaropoulou

Ακόμα και τη μέθοδο «πόρτα-πόρτα» προκειμένου να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Επιχείρηση «Ελευθερία» προχωράει όπως την είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση και ενημέρωσε την ΠτΔ ότι χθες (22/7) «έσπασε» το φράγμα των 10.000.000 εμβολιασμών. Όμως, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να ενταθούν κι άλλο οι προσπάθειες να πειστούν όσοι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και υπογράμμισε ότι πρέπει να συμμετέχουν πιο ενεργά στη μεγάλη προσπάθεια και οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. «Θα πρέπει να πάμε πόρτα-πόρτα να πείσουμε τους καχύποπτους συμπολίτες μας ότι πρέπει να κάνουν αυτό το βήμα. Σήμερα, έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να δώσουμε πρόσθετα κίνητρα και στους οικογενειακούς γιατρούς αλλά και στους φαρμακοποιούς, προκειμένου κι αυτοί να κλείνουν ραντεβού και να πείθουν με τον τρόπο τους συμπολίτες μας ότι πρέπει να κάνουν αυτό το βήμα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εστίασε στο θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. «Εχθές ψηφίστηκε η διάταξη στη Βουλή σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας, αλλά και για όσους εργάζονται στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της υποστήριξης των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Θεωρώ ότι η διάταξη αυτή είναι σωστή και ενδεδειγμένη. Ακολουθήσαμε όλες τις συστάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής. Είναι το τελευταίο στάδιο, η τελευταία δυνατότητα που έχουμε στη διάθεσή μας. Εύχομαι να μην χρειαστεί να την εφαρμόσουμε στην πράξη και όλοι οι υγειονομικοί, εκτός από αυτούς που έχουν πολύ σοβαρό ιατρικό λόγο πιστοποιημένο, να σπεύσουν να εμβολιαστούν» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ επικαλέστηκε το Άρθρο 25 του Συντάγματος, συνδέοντας το με την αυριανή εορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. «Στο Σύνταγμά μας προβλέπουμε ότι το Κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Θεωρώ ότι το άρθρο αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Αυτό αξιώνουμε από τους συμπολίτες μας. Το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η μάχη της γενιάς μας. Θα την κερδίσουμε. Αλλά πρέπει να την κερδίσουμε αναλαμβάνοντας όλοι οι πολίτες την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το θέμα της πανδημίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε το πόσο σημαντικό είναι να είμαστε όλοι προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των διακοπών και υπογράμμισε την σημασία του εμβολιασμού. «Η επιστήμη έχει καταλήξει ότι η μόνη λύση για να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη της πανδημίας, η μόνη ασφαλής λύση, είναι ο εμβολιασμός. Και είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι, και ανάμεσά τους πολλοί νέοι. Πρέπει λοιπόν η προσπάθεια εμβολιασμού να επιταθεί, να επιδείξουμε όλοι το υψηλότερο δυνατό αίσθημα ευθύνης», είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ αναφέρθηκε και σε διάφορες απόψεις που ακούγονται, οι οποίες όμως δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. «Όταν πρόκειται για ένα ζήτημα αποκλειστικά επιστημονικό, όπως το θέμα του εμβολιασμού, η υιοθέτηση απόψεων που στηρίζονται σε αντιεπιστημονικές εκτιμήσεις και θεωρίες δεν θέτει μόνο σε κίνδυνο τη ζωή όσων τις ασπάζονται, αλλά και όλων ημών των υπολοίπων», είπε συγκεκριμένα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ εστίασε και στο θέμα των δικαιωμάτων που αναγνωρίζει το Σύνταγμα. «Για αυτό, θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει σε κανένα το δικαίωμα, στα πλαίσιο της δικής του ελευθερίας, να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων του. Γιατί τα δικαιώματα που μας αναγνωρίζει το Σύνταγμα δεν τα αναγνωρίζει μόνο επειδή είμαστε ατομικά φορείς της ανθρώπινης αξίας, το οποίο φυσικά ισχύει ,αλλά μας τα αναγνωρίζει και γιατί είμαστε μέρος του κοινωνικού συνόλου. Και ως μέρος του κοινωνικού συνόλου, ακριβώς επειδή έχουμε την υποχρέωση αλληλεγγύης, να φροντίζουμε δηλαδή τη δημόσια υγεία αλλά και τη ζωή των συνανθρώπων μας, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε και περιορισμούς στα δικά μας δικαιώματα. Ο ιός κτυπά το κοινωνικό σύνολο συλλογικά. Και η κοινωνία συλλογικά οφείλει να αμυνθεί απέναντί του. Ο καθένας από εμάς, με τη στάση του, θα αποτελέσει υπόδειγμα συμπεριφοράς πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και απηύθυνε έκκληση σε όσους διστάζουν να εμβολιαστούν: «Αν δεν τους πείθει ο λόγος των επιστημόνων, αν δεν τους πείθουμε όλοι εμείς που τους προτρέπουμε να εμβολιαστούν, ας ακούσουν όσους νόσησαν, όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους, και ας το ξανασκεφτούν, γιατί πραγματικά έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην συμπλήρωση 3 ετών από την τραγωδία στο Μάτι και στην υποχρέωση που έχει η Πολιτεία απέναντι στη μνήμη των θυμάτων. «Πριν από 3 χρόνια θρηνήσαμε πάνω από εκατό νεκρούς. Μία τραγωδία που στιγμάτισε τη χώρα και μας πλήγωσε βαθύτατα. Και θεωρώ ως ελάχιστη ένδειξη υποχρέωσης απέναντι στους πολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους, ότι πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να προχωρήσουμε ταχύτατα έτσι ώστε το Μάτι, όπως είχαμε δεσμευθεί, να ξαναχτισθεί, να πολεοδομηθεί σωστά και να μετατραπεί από ουσιαστικά έναν άναρχο οικισμό σε μία καλά δομημένη και ασφαλή σύγχρονη πολιτεία», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε μαζί του την παρουσίαση του ειδικού σχεδίου για τις πυρόπληκτες περιοχές των δημοτικών κοινοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας. Όπως ενημέρωσε την ΠτΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο είναι έτοιμο, όπως έτοιμη είναι και η πρόβλεψη για το που θα χτιστούν τις κατοικίες- και με την συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας- όπου θα φιλοξενήσουν πολίτες οι οποίοι έμειναν άστεγοι, ως αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης τραγωδίας.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνει η Πολιτεία –όπως είπε ο πρωθυπουργός- είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του ελληνικού έθνους πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας, το οποίο έχει δρομολογηθεί. «Οι φυσικές καταστροφές είναι εδώ και θα είναι εδώ και θα εντείνονται, δυστυχώς, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας, το οποίο επενδύει ουσιαστικά στις υποδομές μας, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό, έτσι ώστε όσο είναι εφικτό και όσο είναι δυνατόν και όσο περνάει από το χέρι μας να μπορούνε να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών και φυσικά όπου αυτό είναι εφικτό, να τις προλαμβάνουμε», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Κανείς μας δεν μπορεί να ξεχάσει την οδύνη για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, καθώς και την αξιοπρέπεια και την υπομονή που έχουν επιδείξει οι άνθρωποι που επέζησαν», σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ τόνισε ότι η δικαστική διερεύνηση, όπου χρειάζεται, πρέπει να προχωρήσει σε βάθος, αξιόπιστα και όσο γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα. «Βλέπουμε ότι με την κλιματική αλλαγή καμιά πια χώρα δεν είναι στο απυρόβλητο, συμβαίνουν συνεχώς απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές, και είναι πολύ σημαντικό να οργανωθεί με αυτή την ευκαιρία η Πολιτική Προστασία της χώρας», κατέληξε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΠΗΓΗ