WPA Pool via Getty Images

LONDON, ENGLAND – DECEMBER 05: An NHS pharmacy technician at the Royal Free Hospital, London, simulates the preparation of the Pfizer vaccine to support staff training ahead of the rollout, on December 5, 2020 in London, England. (Photo by Yui Mok – WPA Pool/Getty Images)

Το εμβόλιο της Pfizer θα εγκριθεί στις 30 Δεκεμβρίου και εντός 48 ωρών αναμένεται να είναι στην Ελλάδα, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, το εμβόλιο είναι το μόνο αποτελεσματικό όπλο που υπάρχει αυτή την στιγμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στόχος της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, ενώ η πρώτη από τη δεύτερη δόση θα απέχει χρονικά έναν μήνα. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η επαγρύπνηση των πολιτών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και τους επόμενους μήνες. Όπως είπε, «είναι θαύμα της επιστήμης ότι έχουμε μέσα σε λίγους μήνες το εμβόλιο», ενώ επανέλαβε την απόφαση του να είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν δημόσια, μαζί με την Προέδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να πειστούν οι πολίτες ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, ενώ θα υπάρξει πρόσκληση και προς τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Ο πρωθυπουργός τόνισε προς αυτή την κατεύθυνση τη δύναμη της πειθούς και του παραδείγματος και αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία ενημερωτική εκστρατεία για την συνολική συστράτευση της κοινωνίας. Όσο για τη διαδικασία του εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τεράστια επιχείρηση.

Σχετικά με τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Στέλιος Πέτσας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι ελήφθησαν επειδή τα κρούσματα δεν μειώθηκαν όσο ανέμενε η κυβέρνηση και ένας από τους λόγους –σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- ήταν και ότι δεν ακολουθήθηκαν με την ίδια αυστηρότητα όσο στο πρώτο lockdown. Ερωτώμενος για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας, ενώ προανήγγειλε ότι η νυχτερινή διασκέδαση είναι πιθανό να μη λειτουργήσει μέχρι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία, καθώς από τις ιχνηλασίες που έχουν γίνει, τα στοιχεία έδειξαν ότι η νυχτερινή διασκέδαση ήταν σοβαρός παράγοντας της διασποράς του κορονοϊού. Ακόμα και έως το Πάσχα είναι πιθανό να πάμε χωρίς να λειτουργήσει ο συγκεκριμένος κλάδος. «Δεν επιτρέπεται να περάσουμε από τρίτο κύμα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε και σε αυτοκριτική σχετικά με τη φωτογράφηση του στην Πάρνηθα, μαζί με άλλους πολίτες που έκαναν βόλτα με μηχανές, κατά τη διάρκεια άσκησης του με το ποδήλατο. Κάνοντας λόγο για «ανεμελιά», εξήγησε ότι «ήταν λάθος ότι δέχθηκα να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα, όχι ότι πήγα για ποδήλατο» και αναφέρθηκε στην ανάγκη να τηρούμε όλοι πιστά τους κανόνες.

Όσο για τα φετινά Χριστούγεννα, ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπεται η συγκέντρωση έως δύο οικογενειών ανά σπίτι, αναφέροντας τα εννέα άτομα ως μέγιστο αριθμό.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πως θα λειτουργούσε με τη γνώση που έχει σήμερα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα λάμβανε αυστηρότερα μέτρα για τη Βόρεια Ελλάδα μία εβδομάδα νωρίτερα, διευκρινίζοντας όμως ότι τότε δεν υπήρξαν ανάλογα αιτήματα. Πλέον, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το πρόβλημα δεν εστιάζεται τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά στην περιφέρεια, καθώς όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, προφανώς υπάρχει μία μεγαλύτερη χαλάρωση. Πάντως όπως είπε, με την σημερινή εμπειρία που έχει η κυβέρνηση, θα ήταν πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα του την περίοδο του Ιουλίου μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος, για το γεγονός ότι η επιδημία θα επανέλθει. Αναφερόμενος στο κομμάτι του τουρισμού και στο αν ήταν επιβαρυντικό το άνοιγμα του το καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός ήταν απόλυτος. «Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο τουρισμός έπαιξε ρόλο στην ένταση του δεύτερου κύματος» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα υπήρχαν ενδείξεις από τον Σεπτέμβριο.  

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, τονίζοντας ότι η ύφεση στη Ελλάδα θα είναι μεγάλη, όπως θα είναι και στη Ευρώπη. Χαρακτήρισε «τεράστια ευκαιρία ανάκαμψης» τα ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία θα αρχίσουν να εκταμιεύονται μέσα στο 2021, ενώ άφησε «παράθυρο» νέων ρυθμίσεων για την οφειλή που συσσωρεύονται όλο αυτό το διάστημα της υγειονομικής κρίσης, λέγοντας ότι «την ταχύτητα αποπληρωμής θα την αξιολογήσουμε όταν επανεκκινήσει η οικονομία». Όσο για το αν η κυβέρνηση μελετά ενδεχόμενο διαγραφής χρεών ή μέρους τους, απάντησε με τη φράση «κανένα σχόλιο».

Στο τέλος της συνέντευξης ο πρωθυπουργός μίλησε και για το θέμα της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. είναι με τις ελληνικές θέσεις και ότι αν δεν βρεθεί λύση μέσω διαλόγου με την Τουρκία, τότε πρέπει να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.   

ΠΗΓΗ