Στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στα βήματα που θα γίνουν για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Για μία ακόμα φορά ο πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, τονίζοντας ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να αποφύγουμε την αναζωπύρωση της επιδημίας και για να δοθεί ανάσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως εξήγησε, υπάρχουν κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις ως προς την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, αλλά απαιτείται η προσοχή όλων μέχρι να ξεκινήσει ο οργανωμένος εμβολιασμός του πληθυσμού, κάτι που προσδιόρισε για τις αρχές Ιανουαρίου.

Σε λίγη ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις σχετικά με το τι δεν θα λειτουργήσει μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει περισσότερα πράγματα το απόγευμα, σε συνέντευξη που θα παραχωρήσει σε τηλεοπτικό σταθμό (Alpha).

Σχετικά με τη θεματολογία του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε σε τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες που θα συζητηθούν κατά την συνεδρίαση:

«Πρώτα από όλα στο νέο πλαίσιο για τις Πρότυπες Προτάσεις έργων που θα παρουσιαστεί από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Αποτελούσε μία κεντρική προεκλογική μας δέσμευση. Για να το πω με πολύ απλά λόγια, ιδιωτικοί φορείς θα μπορούν να εισηγούνται οι ίδιοι μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία όμως θα έχουν μελετήσει και θα έχουν ωριμάσει με δική τους χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ευελιξία απέναντι στη γραφειοκρατία και ενεργοποίηση της ιδιωτικής καινοτομίας προς όφελος του Δημοσίου. Και έναν, φυσικά, τρόπο ακόμα να αξιοποιηθούν οι σημαντικοί πόροι από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Νομίζω ότι εξίσου σημαντική παρέμβαση είναι και το τελικό σχέδιο αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, που θα παρουσιαστεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Έχει ήδη ενσωματώσει την εμπειρία της δημόσιας διαβούλευσης, είναι μία γιγαντιαία προσπάθεια συνολικής οικονομικής αξίας η οποία ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μία προσπάθεια που θα αλλάξει συνολικά το παραγωγικό μοντέλο των δύο αυτών περιοχών με επενδύσεις στην έξυπνη γεωργία, στην σύγχρονη μεταποίηση, στον βιώσιμο τουρισμό, στην εκπαίδευση, στην τεχνολογία. Δεκαέξι από τις προτάσεις οι οποίες μας έχουν ήδη υποβληθεί έχουν ήδη ενταχθεί στο σχέδιο που θα παρουσιαστεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Και να επισημάνω επίσης μία τρίτη πολύ σημαντική πρωτοβουλία: Μετά την ψηφιακή βίβλο, η οποία αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση και πιστεύω ότι απέσπασε πολύ θετικά σχόλια, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα παρουσιάσει σήμερα την Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας. Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο το οποίο θωρακίζει ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες, έχει 15 ειδικούς στόχους, παραπάνω από 50 δράσεις. Είναι ένα απαραίτητο θεσμικό βήμα που δεν καταπολεμά απλά το διαδικτυακό έγκλημα -το οποίο όπως ξέρετε αναπτύσσεται ταχύτατα- αλλά προσφέρει στην Ελλάδα την προστιθέμενη αξία ενός ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος».

 

Επίσης θα συζητηθούν θέματα που αφορούν το Υπουργείο Τουρισμού, ιαματικές πηγές καθώς και το σχέδιο για την περιστολή του λαθρεμπορίου.

ΠΗΓΗ