Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάριο Ντράγκι συναντήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης (22/6) στη Ρώμη και συζήτησαν ενόψει της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων αλλά και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες συζήτησαν εκτενώς για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ειδικά αυτές που σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας και τον επισιτιστικό εφοδιασμό. Κοινή θέση και των δύο πρωθυπουργών είναι η ανάγκη εφαρμογής λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ειδικότερα στο ενεργειακό, τους απασχόλησε πολύ το θέμα της απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και κυρίως τα προβλήματα που προκαλούν στα κράτη-μέλη οι υψηλές τιμές της ενέργειας και συμφώνησαν να θέσουν ξανά στην ΕΕ το ζήτημα της ανάγκης να τεθεί πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάριο Ντράγκι συζήτησαν και την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, αλλά και η ευρύτερη προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπογραμμίζει τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης τον Ιταλό ομόλογο του για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και κυρίως για την τουρκική προκλητικότητα. Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει προς όλες τις κατευθύνσεις –και προς την Τουρκία- ότι θα θέτει το θέμα των παράλογων ισχυρισμών και της επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας κάθε φορά που συμμετέχει σε διεθνή φόρα ή σε επαφές με ξένους ηγέτες. Και θεωρείται βέβαιο ότι αυτό θα γίνει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στις Βρυξέλλες.

Σχετικά με την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Ντράγκι την ανάγκη να σταλεί ένα καθαρό και θετικό μήνυμα για την ετην στήριξη αυτών των χωρών και επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, όπου πρότεινε την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2033.

Στην ατζέντα της συζήτησης ήταν και το θέμα της Λιβύης και οι δύο πρωθυπουργοί εξέτασαν τρόπους επανεκκίνησης της Πολιτικής Διαδικασίας και κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν τη χρήση βίας.

Τέλος, έγινε ευρύτερη ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και συμφωνήθηκε ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω εμβάθυνσης της μεταξύ τους συνεργασίας.

ΠΗΓΗ