Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος Κορυφής για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης FM100, αναφέρθηκε στην στόχευση που έχει η ελληνική πλευρά για αυτή την Σύνοδο.

«Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και τους ομολόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες», σημείωσε ο πρωθυπουργός καθώς αναμένεται να γίνουν πολλές και σημαντικές διμερείς επαφές, τόσο με άλλους ηγέτες χωρών που συμμετέχουν στην Σύνοδο, όσο και με τους υψηλούς προσκεκλημένους Σαρλ Μισέλ και Όλαφ Σολτς.

Πάντως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση η Σύνοδος αυτή δεν έχει ως κύριο αντικείμενο την Τουρκία. Το ενδιαφέρον μας στρέφεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στον ηγετικό ρόλο τον οποίο μπορεί να παίξει η Ελλάδα, για να γίνω και πιο συγκεκριμένος η βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη, ως πύλη εισόδου για προϊόντα, για ενέργεια. Επανέρχεται η Ελλάδα δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και φυσικά πρωταγωνιστές σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια θα είναι οι επιχειρήσεις της βορείου Ελλάδος».

Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ήταν στρατηγική επιλογή της ελληνικής πλευράς να διοργανώσει αυτή την πολύ σημαντική συνάντηση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη και εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι θα παραβρεθούν οι κύριοι Μισέλ και Σολτς, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση του πρωθυπουργού, καθώς έτσι σηματοδοτείται και η μεγάλη σημασία της Συνόδου και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. «Και να επιχειρήσουμε να επανεκκινήσουμε με πιο εντατικούς ρυθμούς την προσπάθεια να «αγκυροβολήσουν» αυτές οι χώρες στο ασφαλές λιμάνι της Ευρώπης. Επομένως θα είναι μία ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά τις προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή μας, να δούμε τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μέσα στο καλοκαίρι η Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημίων θα εγκατασταθεί στα Ιδρύματα

Μία από τις ερωτήσεις που δέχθηκε ο πρωθυπουργός, αφορούσε στην ένταση που υπάρχει στο ΑΠΘ λόγω της δημιουργίας βιβλιοθήκης. «Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Θεσσαλονικιών, αλλά και των Ελλήνων πολιτών, στο δίλημμα βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα, συντάσσεται με το αυτονόητο. Δεν γίνεται να έχουμε εστίες κατάληψης μέσα στα πανεπιστήμια, δεν γίνεται να έχουμε οργανωμένες ομάδες, που κατά κανόνα συγκροτούνται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο, να ασκούν βία εντός του χώρου του πανεπιστημίου», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

«Η Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων έχει ήδη εκπαιδευτεί, αναμένουμε αυτή τη στιγμή την τελική δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος που θα διέπει τη λειτουργία της, είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με τις Πρυτανικές Αρχές και εκτιμώ ότι εντός του καλοκαιριού οι Ομάδες αυτές θα εγκατασταθούν εντός των Πανεπιστημίων. Έτσι ώστε να είμαστε απολύτως έτοιμοι όταν ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, το Σεπτέμβριο, να μπορούμε να παρέχουμε στους φοιτητές, στους καθηγητές, στους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο το αυτονόητο δικαίωμα της ασφάλειας: να μπορούν να κινούνται εντός του χώρου του πανεπιστημίου χωρίς να αισθάνονται ότι κινδυνεύουν από κανέναν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής.

Μέσα στο 2023 το Μετρό Θεσσαλονίκης

Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και για θέματα σχετικά με την κατασκευή σημαντικών έργων στη Θεσσαλονίκη, ένα εκ των οποίων είναι και το Μετρό, με τον κ. Μητσοτάκη να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο έτος. «Καταλαβαίνω απόλυτα τη δυσπιστία για ένα έργο το οποίο μοιάζει πια -και αν μου επιτρέπετε εδώ το ευφυολόγημα- είναι λίγο σαν το Γεφύρι της Άρτας το έργο. Αλλά το έργο θα γίνει. Πιστεύω ότι είναι εφικτό να το παραδώσουμε στα τέλη του ’23. Ήδη οι συρμοί βρίσκονται στη θέση τους. Γίνονται δοκιμαστικές λειτουργίες. Ο σταθμός της Βενιζέλου αρχίζει να κατασκευάζεται», τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας παράλληλα ότι ένας από τους λόγους των καθυστερήσεων ήταν και οι δικαστικές προσφυγές για τον σταθμό Βενιζέλου.

Τέλος, επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

ΠΗΓΗ