Την πλήρη στήριξη της χώρας μας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Λιθουανία εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λιθουανή ομόλογο του Ινγκρίντα Σιμονίτε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κύριο θέμα της συνομιλίας ήταν το μεταναστευτικό, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στα σύνορα της Λιθουανίας και της Πολωνίας με τη Λευκορωσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η εργαλειοποίηση των μεταναστών για την επίτευξη πολιτικών στόχων είναι απαράδεκτη, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα απελπισμένων ανθρώπων που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τρίτες χώρες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε πρώτη την προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού τον Μάρτιο του 2020, υπερασπιζόμενη τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Έθεσε έτσι το πλαίσιο υπεράσπισης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και των συμφερόντων της ΕΕ και των κρατών-μελών, αποδεικνύοντας κάθε μέρα ότι υπάρχει αποτελεσματική απάντηση, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Επίσης μίλησε για «υβριδική απειλή» που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση τόσο ως προς την εφαρμογή μιας δίκαιης, συνεκτικής και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής πολιτικής, όσο και ως προς την πάταξη της διακίνησης ανθρώπων υπό την καθοδήγηση, είτε εγκληματιών, είτε κυβερνήσεων τρίτων χωρών.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν για τη συνομιλία ότι ήταν κοινή η διαπίστωση ότι απαιτείται αλληλεγγύη της Ευρώπης έναντι των κρατών-μελών πρώτης γραμμής, καθώς και ότι η Ευρώπη οφείλει να εξετάσει την χρηματοδότηση φυσικών εμποδίων στα σύνορα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχισθεί η στενή συνεργασία των δύο χωρών για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με συντονισμό ενεργειών στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και με ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας.

ΠΗΓΗ