Δεν έχει σημειωθεί η επιθυμητή πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, δήλωσε τη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση εν όψει της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου.

H Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της εμπορικής συμφωνίας του Brexit, σημειώνοντας πως κάποιες χώρες- μέλη χάνουν την υπομονή τους. Όπως είπε «ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν καλό τέλος…δεν χρειαζόμαστε μια συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος και το ξεκαθαρίσαμε αυτό…μια συμφωνία είναι προς όφελος όλων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η Γερμανία πρέπει να κάνει την υπέρβαση

 

Η Γερμανία αποφασίζει: Mε την ΕΕ ή με την Τουρκία;

Επίσης, αναφέρθηκε και στις σχέσεις με την Κίνα, σημειώνοντας πως τα προσεχή χρόνια θα πρέπει να βρεθεί μια «ανταλλαγή» μεταξύ των «αξιών μας και των συμφερόντων μας στις σχέσεις με την Κίνα».

Η καγκελάριος είπε πως όσα συμβαίνουν στην Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας έχουν «επιθετικό» και «προκλητικό» χαρακτήρα, ενώ χαρακτήρισε «καλό σημάδι» το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος «Όρουτς Ρέις» επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι, σημειώνοντας παράλληλα «αλλά εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά από την Κύπρο γεωτρητικές δραστηριότητες».

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλη εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι «διοχετεύσαμε πολλή προσπάθεια στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας. Υπάρχει μια σειρά εμποδίων και δυσκολιών που επανέρχονται συνεχώς, ώστε θα πρέπει να αναμένουμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση τον Δεκέμβριο, αλλά δεν έχει προχωρήσει όσο ήλπιζα».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών από την Ελλάδα και την Κύπρο, η καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ότι «η Τουρκία τα τελευταία χρόνια πήρε έναν δρόμο ο οποίος προκαλεί πολλή κριτική από την άποψη των αξιών μας, των πεποιθήσεών μας». «Αυτά που συμβαίνουν στη Μεσόγειο, τόσο απέναντι στην Κύπρο -και στο θέμα της επανένωσης της Κύπρου- όσο και στο θέμα εξόρυξης ορυκτών υλών, αυτά έχουν έναν πολύ επιθετικό χαρακτήρα ή, θα έλεγα, έναν προκλητικό χαρακτήρα και είναι καλό σημάδι το ότι αυτό το πλοίο, το ”Όρουτς Ρέις” επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι. Αλλά εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά από την Κύπρο γεωτρητικές δραστηριότητες. Και είπαμε ότι θα ασχοληθούμε πάλι με το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο και θα σκεφτούμε πώς θα αντιδράσουμε στην κατάσταση. Αυτό θα γίνει στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όπως έχουμε προγραμματίσει», πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, επισήμανε η καγκελάριος, «η Τουρκία είναι η χώρα που έχει δεχτεί μάλλον τους περισσότερους πρόσφυγες παγκοσμίως, λόγω της διένεξης στην Συρία, στην οποία συμμετείχαν και δυτικές χώρες». Πάνω από τρία εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες και σίγουρα και ένα εκατομμύριο άλλοι πρόσφυγες ζουν στην Τουρκία, ανέφερε και εξέφρασε τον σεβασμό της για τις προσπάθειες της Τουρκίας σε αυτόν τον τομέα. «Αν κοιτάξουμε πόσο δυσκολευόμαστε εμείς στην ΕΕ με τα ζητήματα της μετανάστευσης, τότε αξίζει στην Τουρκία μεγάλος σεβασμός για αυτά που κάνει σε αυτόν τον τομέα», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Για αυτό είμαι υπέρ του να συνεχίσουμε να στηρίζουμε σε αυτό την Τουρκία, διότι σίγουρα είναι καλύτερα για τους πρόσφυγες να ζουν κοντά στην πατρίδα τους από ό,τι να ζουν σε διάφορα κράτη της ΕΕ. Εδώ έχουμε, όπως θεωρώ εγώ, μια υποχρέωση. Και ξέρουμε πόσο δυσκολευτήκαμε ήδη και στην Γερμανία στο να δεχτούμε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων, τι συζητήσεις υπήρξαν για αυτό και για αυτό καταλαβαίνω καλύτερα το τι προσπάθεια καταβάλλει η Τουρκία. Αλλά, όπως είπα, θα είναι θέμα και πάλι τον Δεκέμβριο».

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΗΓΗ