Η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση για το σύνολο της Ευρώπης και κατέστη σαφές πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση, σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου βασικό θέμα ήταν η τουρκική  επιθετικότητα και οι κυρώσεις. 

Στη συνεδρίαση, όπως είπε ο κ.Δενδιας «διαπιστώθηκε από όλους ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκή Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Αντίθετα, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της. Και μάλιστα, σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο: την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια». 

«Η κατάσταση επιδεινώθηκε»-Οι υπ.Εξωτερικών της ΕΕ συζητούν για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Σημείωσε μάλιστα πως«η UNCLOS, η Σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Την έχει επικυρώσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης» και κατέληξε «Από εκεί και πέρα, λοιπόν, κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Και αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα». 

ΠΗΓΗ