Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας που πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με την συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών και ειδικών, αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις και για την τελική μορφή που θα έχουν οι διευκολύνσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η παρουσίαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών. Στην παρουσίαση θα μετέχουν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος.

Νέα πραγματικότητα 

Το βέβαιο είναι ότι μετράμε αντίστροφα για τη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό. Την παροχή «προνομίων» για τους πλήρως εμβολιασμένους είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες, πριν από λίγες ημέρες. Όπως είχε παραδεχθεί ο πρωθυπουργός, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο στους αρνητές των εμβολίων, αλλά κυρίως στους πολίτες που αποφεύγουν να εμβολιαστούν θεωρώντας ότι το τείχος ανοσίας θα «χτιστεί» από τους υπόλοιπους.

Έτσι, με στόχο την ενίσχυση του εμβολιαστικού κύματος –ειδικά από την στιγμή που η πανδημία παραμένει και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού προκαλούν έντονη ανησυχία στους ειδικούς- η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει επιπλέον κίνητρα σε όσους κάνουν το εμβόλιο. Σε αυτή τη φάση δηλαδή θέλει περισσότερο να ενθαρρύνει όσους εμφανίζονται διστακτικοί μέχρι σήμερα, κάτι που τονίζουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους πολλά κυβερνητικά στελέχη. Σε δεύτερο χρόνο θα συζητηθεί και η υποχρεωτικότητα του εμβολίου για κάποιες ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, όπως είναι οι υγειονομικοί ή όσοι απασχολούνται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες, οι προτάσεις που έχει μελετήσει το κυβερνητικό επιτελείο σχετικά με το τι θα ισχύσει για τους εμβολιασμένους, είναι:

-Λιγότερη χρήση της μάσκας.

-Δυνατότητα ταξιδιών για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, χωρίς την υποχρέωση διενέργειας τεστ.

-Είσοδος σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως σε αθλητικές συναντήσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις.

-Δυνατότητα να κάθονται και σε χώρους που σήμερα απαγορεύεται η πρόσβαση, όπως στο εσωτερικό καταστημάτων εστίασης.

Πάντως ο διαχωρισμός μεταξύ εμβολιασμένων και όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, καθώς από σήμερα οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί δεν υποχρεούνται να κάνουν self-test για να δηλώσουν το αποτέλεσμα στον εργασιακό τους χώρο. Πρόκειται ουσιαστικά για μία πρώτη διευκόλυνση όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Καθοριστικό ρόλο στο πως θα δηλώνει κάποιος ότι έχει εμβολιαστεί ώστε να του παρέχονται οι σχετικές διευκολύνσεις, όπως πχ η είσοδος του σε μία αθλητική συνάντηση, θα παίξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

 

ΠΗΓΗ