«Πραγματοποιήσαμε την άσκηση EFES 2022 στη Σμύρνη. Σε αυτή την άσκηση συμμετείχαν 37 χώρες και η Ελλάδα έστειλε μήνυμα σε περισσότερες από τις μισές ότι δεν πρέπει να συμμετάσχουν. Σχεδόν όλες δεν άκουσαν, συμμετείχαν στην άσκηση μαζί μας, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Παρασκευή, συνεχίζοντας τη ρητορική προκλήσεων.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, μιλώντας σε τελετή απονομής βραβείων φωτογραφίας που διοργάνωσε η εφημερίδα Yeni Safak στη μνήμη του φωτορεπόρτερ της Μουσταφά Τζαμπάζ, που φέρεται να σκοτώθηκε κατά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, είπε πως «ο Μουσταφά Tσαμπάζ ήταν επίσης μετανάστης, που έπρεπε να εγκαταλείψει τη γη που γεννήθηκε. Ο αδελφός μας Μουσταφά, ένας από τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, είχε πολεμήσει γενναία ενάντια στις καταπιεστικές πολιτικές της Ελλάδας. Ήταν νιόπαντρος νεαρός όταν μετανάστευσε στην Κωνσταντινούπολη από την Κομοτηνή λέγοντας “δεν θα κάνω τη στρατιωτική μου θητεία για την Ελλάδα”. Αγαπούσε την Κωνσταντινούπολη, ιδιαίτερα τον Βόσπορο, και έβλεπε την Τουρκία ως πατρίδα του».

«Ευτυχώς, αυτή η επιτυχημένη άσκηση ήταν ένα καλό βήμα για να δοθεί η απαραίτητη απάντηση. Έτσι θα πάει από εδώ και πέρα. Με σταθερά βήματα μπροστά. Όλοι θα δουν τι είναι αυτό το έθνος και τι μπορεί να κάνει, όπως είδαν στη χθεσινή άσκηση» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΠΗΓΗ