Πιθανότατα την Τετάρτη 31 Μαρτίου η Επιτροπή των ειδικών, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης της, θα κληθεί να τοποθετηθεί για το συντεταγμένο άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας από τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Πρόκειται για ένα αίτημα των παραγόντων του λιανεμπορίου –οι οποίοι δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχουν οι αντοχές για να συνεχιστεί το κλείσιμο των επιχειρήσεων τους- ενώ θετικά το βλέπει και η κυβέρνηση, κυρίως για οικονομικούς λόγους αλλά και για τη βελτίωση της ψυχολογίας των πολιτών.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ την Κυριακή (28/3) ανέφερε μεταξύ άλλων πως «τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, με συμμάχους στο ελεγχόμενο αυτό άνοιγμα, τον καλό καιρό, τους εμβολιασμούς, τη συνέχιση των μέτρων αυτοπροστασίας και τα οικιακά τεστ».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αν τεθεί από τους λοιμωξιολόγους θέμα προτεραιότητας για την επαναλειτουργία σχολείων ή λιανεμπορίου, θα προηγηθεί το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Μέχρι τώρα κάποιοι ειδικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους εμφανίζονται επιφυλακτικοί σε οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να επιβαρυνθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο, υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις.

Εφόσον υπάρξει σχετική θετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, θεωρείται βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί το 13032 για την αποστολή σχετικού SMS, το οποίο θα έχει τρίωρη διάρκεια, ενώ θα υπάρξουν και άλλα μέτρα. Είναι πιθανό από την επόμενη εβδομάδα να ισχύσει το click inside, δηλαδή επίσκεψη σε κατάστημα μετά από κλείσιμο ραντεβού, ενώ θα υπάρξει και περιορισμός καταναλωτών ανάλογα με τα τετραγωνικά του κάθε μαγαζιού (ένας πελάτης ανά 25 τμ).

Το επόμενο βήμα μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα είναι αυτό της επαναλειτουργίας των σχολείων, με προτεραιότητα στην επιστροφή στα θρανία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, προκειμένου να ετοιμαστούν για τις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί και το άνοιγμα της εστίασης –μόνο σε εξωτερικούς χώρους όμως- καθώς αυξάνονται οι σχετικές πιέσεις από φορείς και επαγγελματίες του κλάδου, ενώ καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση θα παίξει και το άνοιγμα του τουρισμού.

Για αυτό που για την ώρα δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή πρόβλεψη, είναι για την άρση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, ειδικά ενόψει της πασχαλινής περιόδου. Όλα θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες και από τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

ΠΗΓΗ