Milos Bicanski via Getty Images

Eχουν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις μεταξύ των επιστημόνων για το αν πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις την πασχαλινή περίοδο,

Μπορεί να περνούν οι μέρες και να πλησιάζει η εορταστική περίοδος του Πάσχα, όμως αυτή την στιγμή κανείς δεν είναι σε θέση να πει με σιγουριά αν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ή αν θα συνεχιστεί η απαγόρευση τους.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την Επιτροπή των ειδικών την επόμενη Παρασκευή, δηλαδή λίγο πριν ξεκινήσει η Μεγάλη Εβδομάδα. Και ο λόγος είναι απλός. Θέλουν να έχουν στη διάθεση τους όσο το δυνατόν περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα πριν κάνουν την οποιαδήποτε εισήγηση προς την κυβέρνηση.

Πάντως έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορα σενάρια που εξετάζονται τις τελευταίες μέρες και στα οποία εμπλέκεται η χρήση των selftest αλλά και η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων.

Με δεδομένο ότι, από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα είναι υποχρεωτικά για έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, εξετάζεται το ενδεχόμενο αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως «πασχαλινό διαβατήριο», ενώ επίσης υπάρχει η άποψη ότι όσοι έχουν κάνει το διπλό εμβόλιο θα μπορούσαν να μετακινηθούν κατά την περίοδο των εορτών.

Για την ώρα, όλα είναι ανοιχτά και η απάντηση των κυβερνητικών στελεχών που δέχονται ερωτήσεις για το τι θα γίνει το Πάσχα, είναι σχεδόν στερεοτυπική: «Θα ακούσουμε τους ειδικούς». Και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα και να χρειαστεί να επιβάλει νέους περιορισμούς, κάτι που τόνισε τις προηγούμενες ημέρες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όταν μόλις χθες ανακοινώθηκαν 3.833 κρούσματα, 104 θάνατοι και 819 διασωληνωμένοι ασθενείς, είναι φανερό ότι η πανδημία συνεχίζει να απειλεί τη δημόσια υγεία και να πιέζει ασφυκτικά το ΕΣΥ.

Πάντως στο δημόσιο διάλογο έχουν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις μεταξύ των επιστημόνων για το αν πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις την πασχαλινή περίοδο, δείγμα ότι για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει μία κοινή γραμμή. Όσοι ειδικοί έχουν τοποθετηθεί υπέρ της άρσης των απαγορεύσεων εστιάζουν κυρίως στη χρησιμότητα των selftest, ενώ όσοι τάσσονται κατά, εκτιμούν ότι είναι νωρίς για τέτοιο άνοιγμα.

Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του LSE κ. Ηλία Μόσιαλου, για το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό την περίοδο του Πάσχα: «Στη Χιλή έχουν ευρύτερο πρόγραμμα εμβολιασμών σε σύγκριση με τη χώρα μας, αλλά η πανδημία καλπάζει. Ένας από τους λόγους είναι η έλλειψη περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ των νομών της χώρας. Στην Ελλάδα συζητάμε ακόμη για το Πάσχα στο χωριό με το ΕΣΥ να είναι στα όρια του και με εκατοντάδες συμπατριώτες μας να νοσηλεύονται στις ΜΕΘ».

Το τι θα αποφασισθεί λοιπόν για το Πάσχα, θα κριθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Η Επιτροπή στην σημερινή της συνεδρίαση θα ασχοληθεί με το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς –πάντα υπό αυστηρές προϋποθέσεις και υγειονομικά πρωτόκολλα- ενώ αναμένεται να συζητήσει και για αίτημα που έχει καταθέσει ο εμπορικός κόσμος για την κατάργηση των click away και click inside στο λιανεμπόριο.

ΠΗΓΗ