Να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιστημονικής επιτροπής, επέμειναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για τη διαχείριση της πανδημίας.

«Υπάρχουν δυο επιτροπές σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μια θεσμική, η Επιτροπή Υγείας, με συμμετοχή κρατικών αξιωματούχων, η οποία έχει το έργο της γνωμοδότησης όταν λαμβάνονται αποφάσεις, π.χ. η απαγόρευση των συγκεντρώσεων που την καταγγείλαμε ως αντισυνταγματική και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που αποτελείται αποκλειστικά από ειδικούς», επισήμανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος κάλεσε τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να απαντήσει αν η Επιτροπή Υγείας όταν γνωμοδοτεί προς στην κυβέρνηση,κπ.χ. για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων.

Ο κ. Κατρούγκαλος απευθύνθηκε στον Σωτήρη Τσιόδρα, παρατηρώντας ότι ο ίδιος έχει τοποθετηθεί ορισμένες φορές σε θέματα εκτός της ειδικότητας του. «Λόγου χάρη, στις 26 Οκτωβρίου είχατε δηλώσει πως είναι αδύνατον να επενδύσουμε αυτή τη στιγμή σε μεγαλύτερα και περισσότερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πως το θέμα του συνωστισμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον Σωτήρη Τσιόδρα: «Είναι αυτό ένα θέμα που ανάγεται στη γνώμη των εμπειρογνωμόνων; Δεν παρείχε η θέση αυτή άλλοθι στην κυβέρνηση να εκδυθεί των δικών της ευθυνών; Προφανώς δεν είναι δουλειά ενός καθηγητή Ιατρικής να αυξήσει τα λεωφορεία, αλλά πως προεξοφλήσατε εκ των προτέρων ότι τίποτε δε μπορούσε να γίνει σε αυτόν τον τομέα;».

«Η κυβέρνηση και εσείς εδώ φιλοτεχνείτε μια μαγική εικόνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ τα ΜΜΕ αναλίσκονται στην προπαγάνδα αντί της ενημέρωσης που έχει ανάγκη ο κόσμος», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε ότι «η έκκληση του κ. Τσιόδρα για συναίνεση και εθνική στρατηγική μένει στο κενό αφού αποδεδειγμένα η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση” και ”αυτό φάνηκε στον τρόπο υποδοχής των προτάσεων Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων αλλά και στη μη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής επί 10 μήνες».

«Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για την ανάγκη συναίνεσης, ομόνοιας και εθνικής στρατηγικής. Θέλω να είμαι ευθύς. Προϋπόθεση για να πάμε σε μια τέτοια συναντίληψη είναι η ειλικρίνεια, να μην υπάρχει αποσιώπηση στοιχείων και κυρίως να υπάρχει πολιτική βούληση της κυβέρνησης, που βεβαίως δεν επεδείχθη ούτε σε μια στιγμή αυτής της δραματικής κατάστασης που ζούμε», είπε ο Νίκος Βούτσης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις ανεπάρκειες του συστήματος να αντιμετωπίσει υπαρκτές ανάγκες, για ψεύδη αναφορικά με τον αριθμό των προσλήψεων στο ΕΣΥ, τις οποίες ο βουλευτής προσδιόρισε στα 3.500 άτομα. Αναφερόμενος στις ΜΕΘ, ο Παύλος Πολάκης αμφισβήτησε τα στοιχεία που παρουσιάζει η κυβέρνηση καλώντας της μάλιστα να απαντήσει πόσοι από τους 5.800 θανάτους μέχρι τώρα, είναι θάνατοι εκτός ΜΕΘ. «Εγώ λέω ότι οι επτά στους δέκα πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Πηγαίνετε να απαντήσετε στη Δράμα, στο Κιλκίς, στην Πέλλα και στη Θεσσαλονίκη που κάθε οικογένεια έχει και ένα νεκρό, αν ο νεκρός της πέθανε εκτός ή εντός ΜΕΘ», είπε ο Παύλος Πολάκης που σημείωσε επίσης: «υπάρχει η επιστήμη που υπηρετεί το συμφέρον των ανθρώπων για δημόσια, δωρεάν περίθαλψη και υπάρχει η επιστήμη η οποία υπηρετεί τα κέρδη των πολυεθνικών. Σας είχαμε πει, να μην ποντάρετε όλα τα λεφτά στο εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή όλο το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ε.Ε. είναι στον αέρα. Όταν είσαι στη μάχη χρειάζεσαι σφαίρες. Δεν χρειάζεσαι οχυρωματικά έργα. Οι σφαίρες είναι το προσωπικό, οι ΜΕΘ, τα φάρμακα. Τα οχυρωματικά έργα, δηλαδή το εμβόλιο, το κάνεις όχι στο φουλ της πανδημίας αλλά στην ανακωχή».

Με λογική διαχείριση, έγινε δυνατό οι Έλληνες πολίτες να έχουν κλίνη όταν την χρειάστηκαν, απάντησαν οι βουλευτές της ΝΔ στις δριμείες επικρίσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές της ΝΔ κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για στοχοποίηση επιστημόνων όπως ο Σωτήρης Τσιόδρας και για αβάσιμα σενάρια περί «ΕΟΔΥ Gate» και «διπλά βιβλία».

Τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις επιτάξεις του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση της πανδημίας, σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. «Ο ιδιωτικός τομέας έχει συμφωνήσει με τον υπουργό από τον Μάρτη και όλες οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στη διάθεση του ΕΚΑΒ – και πολύ σωστά εκεί δεν πάνε Covid περιστατικά. Λέγατε “γιατί δεν τους βάζετε Covid περιστατικά;”. Γιατί προσπαθείς να έχεις ανακουφισμένο το Εθνικό Σύστημα Υγείας να διαχειριστεί τα Covid περιστατικά, που έχει την τεχνογνωσία, ώστε ο ιδιωτικός τομέας να πάρει τα άλλα περιστατικά, και όταν χρειάστηκε στη Θεσσαλονίκη έγινε και επίταξη για να μπουν περιστατικά Covid», είπε ο Θανάσης Πλεύρης. 

«Αυτή, λοιπόν, είναι μια λογική λειτουργία που την είχαμε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και χάρη σε αυτήν την ομαλή λειτουργία καταφέραμε μέχρι σήμερα όλοι οι Έλληνες ασθενείς να έχουν τη θεραπεία την οποία θέλουν» συνέχισε ο βουλευτής της ΝΔ. «Να μπορούν όλοι οι Έλληνες ασθενείς να έχουν κλίνη όταν την χρειάστηκαν για να αντιμετωπιστεί ο Covid και να μπορέσουν να διασωληνωθούν, δυστυχώς, όσοι συνάνθρωποί μας διασωληνώθηκαν, όταν άλλες χώρες με πολύ καλύτερο σύστημα υγείας στην έναρξη της πανδημίας υποχρεώθηκαν να κάνουν διακομιδές σε τρίτες χώρες, όταν η Γερμανία των 30.000 – 40.000 κλινών ΜΕΘ – οι περισσότερες σε όλο τον κόσμο – υποχρεώθηκε να έχει αυστηρά Lockdown, όταν το ίδιο το Λονδίνο κατέρρευσε και δεν μπόρεσε να περιθάλψει τους ασθενείς τους. Αυτό, λοιπόν, δημιουργήθηκε χάρη στις αποφάσεις αυτών των ανθρώπων που βλέπετε εδώ, και τη διαχείριση η οποία υπήρξε».

Τις παραινέσεις του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στην κρίσιμη μάχη κατά της πανδημίας, σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Λαμπρόπουλος. Κοντά σε αυτό, σχολίασε όμως και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είπε ότι για τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ειλικρίνεια. «Η συναίνεση, μπροστά στη ζωή των πολιτών δεν βάζει προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχει κοινός αγώνας και όλοι έχουμε να προσφέρουμε. Και εσείς έχετε να προσφέρετε με τις προτάσεις σας, με τις θέσεις σας, με τις ιδέες σας, με τον καλό σας λόγο», είπε ο κ. Λαμπρόπουλος, απευθυνόμενος στον Σωτήρη Τσιόδρα. «Όλοι, λοιπόν, πρέπει να αγωνιστούμε, όλοι με συνέπεια και στο τέλος, όταν με το καλό θα βγούμε από αυτή την κρίση, θα έρθει και η ώρα του απολογισμού και ο λαός θα κρίνει τι έκανε ο καθένας, και μέχρι στιγμής ο λαός κρίνει και επιβραβεύει την κυβέρνηση για τις προσπάθειές της. Επιβραβεύει τους γιατρούς. Αγαπά, αποδίδει αυτό που πρέπει να αποδώσει σε όλους όσοι βοήθησαν και κράτησαν την Ελλάδα όρθια, όταν αυτές τις μέρες βλέπουμε να καταρρέουν χώρες», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Στοχοποίηση των επιστημόνων από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος. «Ο κύριος Πολάκης, ο οποίος μας μιλάει διαρκώς ως επιστήμονας, είναι ο αρχιτέκτονας – μαζί με άλλους συναδέλφους του – των επιθέσεων στον επιστημονικό χώρο. Να σας θυμίσω τις απανωτές επιθέσεις που έχετε κάνει απέναντι στον κύριο Τσιόδρα, ο οποίος καθημερινά δίνει μάχη ενημέρωσης, επιστημονική μάχη διαφωτισμού, προσπαθεί να βρει λύσεις μαζί με τους άξιους υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης», είπε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και πρόσθεσε: «Θα σας θυμίσω, ότι ήσασταν ένας από αυτούς οι οποίοι άρχισαν να σηκώνουν το περίφημο ”ΕΟΔΥ Gate” λέει, για τις διπλές εγγραφές. Κοιτάξτε, ο ΕΟΔΥ με τον κ. Αρκουμανέα, δεν είναι τα διπλά βιβλία που κάποιοι κρατούσατε στο δήμο Σφακίων. Εδώ πέρα έχει υπάρξει μία έντιμη προσπάθεια να σωθεί η χώρα και να πάει μπροστά. Ποιοι μιλάτε, κύριε Πολάκη; Μιλάτε εσείς, που στην παράταξή σας ήταν ο Μαυραγάνης υφυπουργός, και ήταν ο πρώτος που σήκωσε την κριτική για το αντιεμβολιαστικό κίνημα; Ο αρχηγός σας ο Αλέξης Τσίπρας προφήτευε ότι το εμβόλιο δεν θα είναι έτοιμο το Νοέμβριο. Μιλάτε εσείς, οι οποίοι φωνάζατε ότι η κυβέρνηση σκοτώνει τους πολίτες – ο κύριος Γιαννούλης – και μια συγνώμη δεν ζητήσατε. Δυστυχώς κύριε Χαρδαλιά, ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει, με αυτούς οι οποίοι καθημερινά υβρίζουν».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΗΓΗ