Σε κρεσέντο «λεονταρισμών» και απειλών επιδόθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στο πλαίσιο επίσκεψης στη Λιβύη, δείχνοντας την ενόχληση της Άγκυρας για τα νέα ελληνικά προγράμματα εξοπλισμών, που εκτιμάται από πολλούς πως αλλάζουν τις ισορροπίες, δίνοντας υπεροπλία στην Ελλάδα- ειδικά στον τομέα της αεροπορίας, όπου η ελληνική ΠΑ εκσυγχρονίζεται τη στιγμή που άγνωστο διαγράφεται το μέλλον της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η «Καθημερινή», ο Τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε πως «είναι γνωστή η κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας. Έχουν προβλήματα. Όμως παρά τα προβλήματα και με κόστος τη μείωση του φαγητού, της ένδυσης, του μισθού του κάθε Έλληνα πολίτη, ξεκίνησαν μια εκστρατεία εξοπλισμού, μια μόδα εξοπλισμού. Αγοράστε όσα αεροσκάφη θέλετε, όσα υποβρύχια, όσα πλοία θέλετε. Δεν σας αρκούν. Δεν αρκούν».

Ο Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για προβοκατόρικες ενέργειες, τη στιγμή που ο ίδιος μιλούσε από τη Λιβύη, όπου τουρκικές δυνάμεις έχουν επέμβει υποστηρίζοντας την κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA) ενάντια στις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ (LNA). Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, υποστηρίζοντας τη GNA με πολεμικό υλικό, ενώ επανειλημμένα έχουν υπάρξει καταγγελίες για μισθοφόρους των Τούρκων στη χώρα. Τον προηγούμενο μήνα είχαν υπάρξει εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας για νηοψία σε τουρκικό πλοίο από στρατιωτική αποστολή της ΕΕ σχετικά με την τήρηση του εμπάργκο, ενώ αυτόν τον μήνα ο LNA αναχαίτισε επίσης ένα τουρκικό πλοίο υπό τζαμαϊκανή σημαία που κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Μισράτα. Στο παρελθόν είχε υπάρξει επεισόδιο και με γαλλικό πολεμικό πλοίο.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Ακάρ, επισκεπτόμενος τουρκικές δυνάμεις στην Τρίπολη, είπε ο Χαφτάρ πρόσφατα άρχισε να ζητά επιθέσεις εναντίον τουρκικών στρατευμάτων και ισχυρίστηκε πως «αυτός ο εγκληματίας πολέμου, ο τραμπούκος Χαφτάρ και οι υποστηρικτές του θα έπρεπε να ξέρουν ότι σε περίπτωση επίθεσης εναντίον τουρκικών δυνάμεων, οι δυνάμεις του δολοφόνου Χαφτάρ θα θεωρηθούν νόμιμοι στόχοι παντού…να το βάλουν αυτό στα κεφάλια τους. Αν κάνουν κάτι τέτοιο, δεν θα έχουν πουθενά να κρυφτούν…όλοι θα έπρεπε να εστιάσουν στην επίτευξη πολιτικής λύσης εδώ. Οποιαδήποτε άλλη κίνηση είναι λάθος».

Τον Οκτώβριο GNA και LNA υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τα Ηνωμένα Έθνη πιέζουν για πολιτικό διάλογο με απώτερο στόχο εκλογές τον επόμενο χρόνο. Η Ρωσία την Τετάρτη ζήτησε να ενταθούν οι διεθνείς προσπάθειες για ειρήνευση στη Λιβύη.

ΠΗΓΗ