Καλή χρονιά σε όλους με υγεία πρωτίστως. Είθισται, κάθε χρονιά να ευχόμαστε να έρθουν τα καλύτερα για όλους και τη χώρα μας. Για έναν λαό που έχει δεινοπαθήσει σε όλες τις φάσεις της ιστορίας του και που ελπίζει σε καλύτερες ημέρες. Για μια χώρα που αξίζει ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο για να έρθει πρέπει εμείς να γίνουμε καλύτεροι, ο καθένας από μόνος του, ως άνθρωπος, και όλοι μαζί ως κοινωνία.

Ηρθε, λοιπόν, η συγκυρία με την πανδημία του κορονοϊού, να γίνουμε πιο συντεταγμένη κοινωνία, να βάλουμε στις περισσότερες των περιπτώσεων το εμείς πάνω από το εγώ. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, το οφείλουμε στη χώρα μας, να ζήσουμε ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο συγκινητικό μέλλον.

Και είναι τα μεγάλα έργα εκείνα, αλλά και τα μικρότερα, βέβαια, τα οποία μπορούν να μας γεμίσουν με αισιοδοξία. Που θα δώσουν θέσεις εργασίας, που μπορούν να επαναπατρίσουν νέους που ήθελαν να βρουν καλύτερες ευκαιρίες στο εξωτερικό, που θα δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες προσέλκυσης επενδύσεων και ακόμα περισσότερων επισκεπτών από το εξωτερικό, έργα που θα κάνουν ακόμα πιο ποιοτική τη ζωή όλων μας. Διότι ποιότητα ζωής δε σημαίνει καφετέριες και μπαρ, μεζεδοπωλεία και ταβέρνες. Ναι, και αυτά χρειάζονται, αλλά ποιότητα ζωής σημαίνει να μπορείς να κινείσαι και να ταξιδεύεις με ασφάλεια, να έχεις δημόσια υγεία και παιδεία υψηλού επιπέδου, να έχεις παροχές υπηρεσιών που σου διευκολύνουν τη ζωή και δεν στη δυσχεραίνουν, έργα για όλους, και κυρίως για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν κινητικά και άλλα προβλήματα.

Το 2022, λοιπόν, πολλά από αυτά τα έργα υποδομής, θα τα περιλαμβάνει στο καλεντάρι του.

Η αιματοβαμμένη Πατρών – Πύργου, επιτέλους ξεκινά για να υλοποιηθεί σε 3 και κάτι χρόνια. Τα εργοτάξια στήνονται τον Φεβρουάριο και αρχίζει η δουλειά για έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο διεθνών προδιαγραφών, συνέχεια της Ολυμπίας Οδού.

Το νότιο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε-65 θα παραδοθεί στην κυκλοφορία, ενώ ξεκινούν εργασίες του βορείου τμήματος, για τη σύνδεση της Καλαμπάκας με την Εγνατία Οδό.

Τα πρώτα εργοτάξια στήνονται και στον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), ένα έργο πνοής για το νησί, που πέραν της αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας και της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Κρήτης.

Στο Καστέλι, το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης, τα έργα θα γίνονται ακόμα πιο ορατά, διότι ορισμένες χωματουργικές εργασίες έχουν ξεκινήσει. Ένα τεράστιο έργο, το οποίο αναμένεται να έχει πολύ μεγάλο μεταφορικό έργο. 

Στο μετρό της Αθήνας, στη Γραμμή 4, τα εργοτάξια είναι ήδη εμφανή και το 2022 οι ρυθμοί των εργασιών θα ανέβουν σημαντικά.

Το καλοκαίρι του 2022 παραδίδονται και οι τρεις υπόλοιποι σταθμοί του μετρό προς Πειραιά.

Το μετρό της Θεσσαλονίκης θα κορυφώσει τις εργασίες του με ορίζοντα παράδοσης το 2023, κι αυτό λόγω της τεράστιας καθυστέρησης με τις παλινωδίες στις αποφάσεις για τα αρχαία στη Βενιζέλου.

Στο τρένο ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες, ώστε το Αθήνα – Θεσσαλονίκη να γίνεται σε 3,5 ώρες, ενώ αναμένονται και νέα τρένα. Μεγάλες εξελίξεις και για την ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Κιάτο – Αίγιο και στην επέκταση του τρένου προς Πάτρα.

Η Θεσσαλονίκη, πιθανότατα εντός του 2022 θα δει κι ένα ακόμα μεγάλο εργοτάξιο για την κατασκευή της νέας περιμετρικής (flyover), ένα έργο που θα μειώσει την κυκλοφοριακή επιβάρυνση της υπάρχουσας περιφερειακής.  

Σημαντικές αποφάσεις αναμένονται σύντομα και για τα περιφερειακά αεροδρόμια που δεν εντάχθηκαν στα 14 που πήρε η Fraport. Το πόσα θα αποκρατικοποιηθούν και την προκήρυξη θα τα μάθουμε σύντομα. 

Η τεράστια επένδυση στο Ελληνικό θα αρχίσει να δείχνει το τι πρόκειται να γίνει στο πρώην αεροδρόμιο της Αθήνας. Οι εργασίες ήδη έχουν ξεκινήσει και θα κορυφώνονται.

Ταυτόχρονα, μεγάλες τουριστικές επενδύσεις πήραν το πράσινο φως και προχωρούν σε Αργολίδα, Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα, κι άλλες μικρότερες σε πολλά νησιά.

Η Β’ Φάση της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης από ΣΕΦ μέχρι Σταύρος Νιάρχος, αναμένεται να προχωρήσει.  

Παράλληλα, αναπτύσσονται σημαντικά έργα στον τομέα της Ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων.

Νησιά γίνονται «πράσινα» και αποτελούν πρότυπο, όπως η Αστυπάλαια και η Χάλκη.

Και βέβαια, ξεκινά η μεγάλη στροφή στη Δυτική Μακεδονία και στην Μεγαλόπολη, από την απολιγνιτοποίηση σε νέες μορφές αξιοποίησης των περιοχών αυτών.

Είναι τόσα πολλά αυτά που πρόκειται να γίνουν, που εδώ είμαστε για να τα ανακαλύπτουμε ένα ένα.

Καλή χρονιά, με αισιοδοξία. 





ΠΗΓΗ